Arbetet har börjat för de som sopar gatorna rena. I vintras körde kommunen i skift för att få bort snön. Nu är situationen lika fast med sanden i stället.
- Vi kör i skift för att hinna få bort allt så snart som möjligt, säger Jan-Erik Zettervall, arbetsledare på Finspångs Tekniska Verk.
Upptagningen sker i olika etapper. Först grovsopas vägar och de trottoarer kommunen har ansvar över. Sedan återkommer de ytterligare en runda.
- Det gör att en del upplever oss som slarviga i vårt jobb. Så är det inte utan vi återkommer och gör fint vartefter vi hinner, säger Jan-Erik Zettervall.
Exakt när olika gator tas om hand, är inte heller helt klart. Med anledning av att det legat is och snö kvar på kanterna på vissa ställen, har man helt enkelt inget fast schema för upptagningen. Det Jan-Erik Zettervall kan säga är att de mest trafikerade vägarna prioriteras.
Går inte till spillo
Det grus som nu är kvar tas inte om hand och återanvänds till samma ändamål. Anledningen är att det bindemedel som sanden en gång hade, inte längre finns kvar. Det gruset som blir kvar och som nu tas upp blir fyllningsmassa på tippen i stället.
- Det finns regler kring att en soptipp ska täckas och fyllas på olika sätt. Då passar det bra att vi får in gruset för annars hade vi fått köpa in det från annat håll, säger Jan-Erik Zettervall.
Jan-Erik Zettervall rekommenderar även villaägare som sandat under vintern att sopa ut sitt grus på gatan.
- Gör man det innan vi kommer och sopar gatan, tar vi hand om det. Den som under vintern var skyldig att sanda för att minska halkrisken, är också skyldig att sopa bort gruset nu, säger han.
Den totala kostnaden för sanden ligger på nästan 218 000 kronor under perioden oktober till februari.