Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

200 hushåll utan el

Knappt 200 hushåll i Finspångs kommun saknade fortfarande el under dagen i går efter stormvädret under natten mot söndagen. På gårdarna på landsbygden surrade reservelverken och det bars in ved och vatten i husen.

Åke Gunnarsson tog traktorn för att åka och hämta vatten.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Åke Gunnarsson tog traktorn för att åka och hämta vatten. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2005-01-11 06:00
Stormovädret under natten mot söndagen fortsatte att sätta sina spår runt om i Finspångs kommun i går. I söndags var cirka 2500 hushåll i kommunen strömlösa. I går hade siffran krympt till knappt 200 hushåll, en siffra som minskade något under dagen.
- I huvudsak är det så att de som inte har någon el i dag inte har haft det sedan runt midnatt i lördags. Vi kan inte garantera att alla kunder kommer att få elen tillbaka förrän i slutet av veckan, säger Magnus Adolfsson på Vattenfall i Linköping.
- Det vi säger i dag är att vi prioriterar områden där det är stora mängder av kunder som är drabbade, säger han.
I Finspångs kommun är det ytterområdena som har drabbats. Hårdast drabbade områden, där flest hushåll ännu i går saknade el, var Risinge, Lundby, Köp och Gomma. Andra områden med många hushåll utan ström var till exempel Doverstorp, Falla, Sonstorp och Klinttorp.

Hämtar ved
På en gård i Gomma träffar vi Elisabet Oscarsson som har fyllt två hinkar med ved som hon ska gå in med i huset.
- Strömmen försvann i lördags natt och än har den inte kommit tillbaka, säger hon vid lunchtid på måndagen.
- Jag har en kamin som jag eldar i så att jag kan laga mat. Vatten tömmer man upp det som finns när det blir strömavbrott. Vi har inga djur kvar längre så på så sätt går det bra. Det är tur att det inte är så kallt ute, men visst blir det lite kallt när man ska tvätta sig, fortsätter hon.
Runt omkring Gomma har många träd, precis som på många andra håll, blåst ner. Elisabet berättar om det arbete som byalaget lagt ner på åtgärder. Redan i söndags morse samlades man för att röja upp träd som fallit över vägen.

Inte sovit
- Sedan är det mycket inne i skogen också. Vattenfall tar längs ledningarna, men annars är det markägarnas ansvar. Det kommer att bli mycket jobb för oss, säger Elisabet Oscarsson.
Inte så långt från henne bor Dag Axelsson som har hönseri på Gomma dalgården.
Utanför hönseriet brummar ett elverk som man har fått ta till då ström saknats sedan lördagsnatten.
- Jag har inte sovit mycket. Det fungerar inte som det ska så man måste passa det hela tiden. Men hönsen mår bra, de märker inte någonting av det här, säger Dag Axelsson.

Hämtar vatten
Intill hans bostadshus har ett träd blåst omkull, som tur var åt rätt håll, bort från huset. En grind har också blåst sönder. I ett utrymme intill hönsen ligger flera mobiltelefoner på laddning. Hit kommer grannarna för att få el för att kunna göra det. Likaså kommer de hit för att hämta vatten.
Enligt den störningsinformation som finns på Vattenfalls hemsida räknade man med att alla elavbrott i Finspångs kommun skulle vara ordnade under kvällen, men som nämndes inledningsvis lämnas inga garantier.
- Det är många träd som står ostadigt nu. Det kan också innebära att det också blir fler avbrott, säger Magnus Adolfsson.
Han kunde i går inte säga hur många personer från Vattenfall som var ute och jobbade med elavbrotten i Finspångs kommun. Totalt arbetade dock cirka 260 montörer och skogsröjare i Östergötland, Sörmland och södra Närke.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om