Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

18 personer besökte vårdtagare med hemtjänst

Finspång är den kommun i Östergötland som vid en mätning hade störst antal personal per vårdtagare. "Frånvaron har varit ett problem", säger Josefine Linde Axelsson.

Alla vårdtagare har egna kontaktpersoner och personalen är indelad i mindre block för att motverka det höga antalet personal.

Alla vårdtagare har egna kontaktpersoner och personalen är indelad i mindre block för att motverka det höga antalet personal.

Foto: Lars Eriksson

Finspång2022-02-11 17:15

Under hösten 2021 rapporterade 5 av 13 kommuner i Östergötland in hur många personal som besökte respektive vårdtagare inom hemtjänsten under en tvåveckorsperiod. Finspång hade störst rotation bland de svarande – här var snittet 18 personal per vårdtagare.

– Vi har haft hög frånvaro överlag, pandemin har påverkat oss. Både ordinarie personal och vikarier har varit sjuka eller varit hemma av olika anledningar, det har lett till svårigheter att upprätthålla kontinuiteten. Vi har behövt prioritera tillgänglig personal och kompetens, berättar Josefin Linde Axelsson, verksamhetschef för hemtjänsten. 

undefined
Antal ärenden och sjuk personal är två faktorer till det höga antalet personal per vårdtagare.

Statistiken gäller personer som är 65 år och äldre och får minst två besök av hemtjänsten varje dag. Enligt de inrapporterade siffrorna hade Oxelösund högst antal besök i Sverige med 24 personal på två veckor. I fem kommuner i riket i stort låg snittet på under tio personer.

– Vi hade några enheter som hade lägre antal personal på besök och några hade högre, men snittet blev 18. Av de som rapporterat in låg vi högst, medelvärdet för Östergötlands läns kommuner var 17, säger Josefin Linde Axelsson.

Hon förklarar att det, vid sidan av problemen med frånvaro i personalstyrkan, också finns en annan förklaring till antalet personal.

– Vi har lite mer arbete att göra och färre personal, men jag hoppas verkligen att det blir bättre, säger Josefin Linde Axelsson.

Alla hemtjänsttagare har egna kontaktpersoner och personalen är också indelad i mindre block för att se till att hålla nere antalet personer som besöker respektive person.

– Vi har våra samordnare som försöker att planera samma personal till samma kund i så stor utsträckning som möjligt, men det blir svårt när ordinarie personal är borta. Beroende på vilken hjälp kunden behöver måste vi anpassa personalen efter vilken kompetens som krävs för att arbetet som ska utföras, förklarar Josefin Linde Axelsson.

undefined
Fler ärenden och sjuk personal är två faktorer till antalet personal per kund.

Hur ser arbetet ut för att minska antalet personal hos respektive vårdtagare?

– Vi får ta nya tag. Frånvaron har varit ett problem, men vi hoppas att det lättar med sjukdomar. Nu handlar det om att göra det bästa vi kan utifrån läget. Framöver ska vi titta på hur det ser ut på varje enhet, föra en dialog med personalen och se vad vi kan göra för mer kontinuerliga besök, säger verksamhetschefen.

undefined
Alla vårdtagare har egna kontaktpersoner och personalen är indelad i mindre block för att motverka det höga antalet personal.
Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!