Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

160 ton sopor spolas ner i Finspångs toaletter varje år

Ungefär 160 ton sopor spolas årligen ner i Finspångs toaletter. "Det är ett större bekymmer än vad folk tror", säger Bengt Karlsson, driftchef på Axsäters reningsverk.

Mängder med sopor spolas ner i avloppen i Finspång varje år.

Mängder med sopor spolas ner i avloppen i Finspång varje år.

Foto: Kollage: Emilie Jurak

Finspång2021-06-22 15:00

På grund av att hushåll runtom i Finspång slänger stora mängder med sopor ner i toaletterna har reningsverket behövt göra investeringar för att förbättra reningsprocesserna på reningsverken.

– Vi rensar bort tre ton skräp varje vecka för att det slängs ner fel saker i toaletten, berättar Bengt Karlsson.

undefined
Jimmy Öman och Bengt Karlsson förklarar att problemet med nerspolade sopor är värre än vad folk tror.

Han förklarar att miljön, ekonomin och personalens arbetsbelastning påverkas av de mängder sopor som slängs på fel sätt.

– Tamponger, portionssnus, apelsinskal och mycket mer slängs. Men den största boven är våtservetter och våtstarkt papper. Det går inte sönder utan fastnar i våra pumpar och orsakar stopp. Det leder till att vi måste komma på lösningar på ett problem som egentligen har en enkel lösning, förklarar driftchefen.

På två veckor fylls en container med grovsopor som sorteras bort. 

– Vi bygger stora reningsverk för små orter, vilket egentligen inte ska behövas. Sluta bara spola ner skräp, säger Bengt Karlsson.

undefined
Reningsverket bygger stora reningsverk för små orter.

På ett av kontoren i Axsäters lokaler ligger en låda med löständer, nappar, leksaksbilar och knivar. Mängden av skräp som kommer in kan uppgå till nästan 160 ton på ett år. Men det pågående problemet har en enkel lösning.

– Om det bara åker ner toalettpapper, bajs och kiss så hade det inte behövts så mycket åtgärder i vårat kretslopp som det finns nu. Det är ett större bekymmer än vad folk tror, förklarar driftchefen.

undefined
Löständer, nappar, leksaksbilar och knivar plockas upp.

Jimmy Öman är driftingenjör för ledningsnätet på Finspångs Tekniska och ansvarar för att hålla ordning på att allt fungerar som det ska.

– Det kan i vissa fall bero på okunskap från många håll men det finns även de som helt enkelt inte tänker sig för, berättar driftingenjören.

undefined
Containern med grovsopor fylls upp på två veckor.

Att mer information sprids på olika plattformar ger driftingenjören hopp om framtiden. 

–Vi ser ett helt annat engagemang hos unga, vi hoppas och tror att det ska bli bättre, säger Jimmy Öman. 

Bengt Karlsson berättar att det även finns en arbetsbelastning hos personalen som hade kunnat sett annorlunda ut. 

– Utöver ordinarie arbetstid måste våra drifttekniker rycka ut för att åtgärda stopp och problem som orsakas av skräpet som slängs i toaletten. Vi skulle hellre använda våra resurser till andra saker än att plocka bort skräp i pumpar. Det är pengar som Finspångsborna betalar, som skulle kunna användas till annat, förtydligar Bengt Karlsson.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!