Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

100 miljoner ska upp i rök

FINSPÅNG
Länsstyrelsen har sagt ja till att låta Finspångs Tekniska Verk uppföra och driva en avfallseldad förbränningspanna.

Finspång2002-11-15 00:00
Tillståndet ges för en avfallseldad panna istället för en av de biobränslepannor som tidigare getts tillstånd för. Nu förhandlar Tekniska verket med olika pannleverantörer och den 3 december ska förslagen presenteras för styrelsen. Även kommunfullmäktige ska säga sitt och det kommer troligtvis inte att ske förrän nästa år. Den nya anläggningen förväntas stå klar våren 2004.
- Vi har hållit på länge med ansökan. Att Länsstyrelsen sagt jag är en bra bit på väg, men vi ska som sagt sköta slutförhandlingen också, säger Roland Mayer vd för Finspångs Tekniska Verk.

<b>Värmande sopor</b>
Huvudsyftet med den nya anläggningen, som ska ligga i anslutning till fjärrvärmeverket på Hårstorp, är att Finspång ska ta hand om sina egna sopor.
- Nu skickas allt hushållsavfall till Linköping. Meningen med den nya anläggningen är att vi ska ta hand om våra sopor och att producera värme. Anläggningen ska även förberedas för elproduktion i framtiden om det visar sig lönsamt, säger Roland Mayer.
50 procent kommer att komma från våra egna sopor från hushåll och industri. För att pannan ska bli så effektiv som möjligt kommer man att komplettera resterande kapacitet med annat avfall, exempelvis rivningsmaterial. Men Roland Mayer tror att grannkommuner har ett intresse för att använda anläggningen.
- Redan nu har vi vissa förhandlingar med grannkommuner som visat intresse av att köpa tjänster.

<b>Långsiktig investering</b>
Investeringskostnaden kommer Tekniska verket att stå för och det rör sig om mycket pengar.
-Den totala investeringskostnaden kommer förhoppningsvis att hamna under 100 miljoner kronor, säger Roland Mayer.
Om man bortser från beskattning och andra pålagor som kan ändras i framtiden, räknar Roland Mayer med att anläggningen ska ha betalat sig inom 10-15 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om