Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

100-årigt ånglok snart körklart

Förr tuffade ångloket NÖJ 16 förbi Finspång på sin rutt mellan Norrköping och Örebro. Snart är det nästan 100 år gamla loket körklart igen!

Snart jubileum. År 2017 är det 100 år sedan loket NÖJ 16 byggdes och bland annat trafikerade stäckan Norrköping - Orebro, med stopp i Finspång.

Snart jubileum. År 2017 är det 100 år sedan loket NÖJ 16 byggdes och bland annat trafikerade stäckan Norrköping - Orebro, med stopp i Finspång.

Foto: Lars Granström

FINSPÅNG2015-06-17 11:30

– Ja, vi är inne på slutspurten av en genomgripande renovering av den gamla klenoden, berättar Lars Granström hos Museiföreningen Stockholm-Roslagens Järnvägar.

– Och går allt som vi hoppas, sker lokets nypremiär efter renoveringen någon gång under 2016, ett år innan 100-årsjubileet, eftersom loket byggdes 1917 av Nohab i Trollhättan. Men då gäller det att inga negativa överraskningar dyker upp under renoveringsspurten...

Varför har inte NÖJ 16, som de flesta andra gamla ånglok, skrotats?

– Efter att smalspårstrafiken upphörde i Östergötland, sålde SJ tre likadana ånglok, NÖJ 15 och 16, samt VB 12, till Marma Långrör AB som hade en smalspårig industribana i Hälsingland. 1969 upphörde även den och då lyckades vår museiförening komma över NÖJ 16, eftersom det fortfarande gick att köra, medan de andra loken skrotades. Ett liknande men lite större lok, NÖJ 18, finns också bevarat, uppställt men inte körbart, på järnvägsmuseet vid Valla i Gamla Linköping.

Nämnas kan att NÖJ 16 var föreningens första fungerande ånglok. Loket användes under några år i utflyktståg på den södra delen av Roslagsbanan innan det ställdes av, hårt slitet, 1974. En mycket omfattande renovering har pågått sedan 1988, men arbetet med loket har under ett flertal år fått stå tillbaka för arbeten på föreningens driftslok.

NÖJ 16 byggdes av NOHAB år 1917 åt Norra Östergötlands Järnvägar där det främst drog godståg. När SJ tog över östgötabanorna 1950 döptes loket om till SJ N6p 3163.

Hur ser framtiden ut för NÖJ 16?

– Loket är tänkt att hjälpa till med museitrafiken på sträckan Uppsala - Länna - Faringe. En annan sak som kan vara av intresse för framförallt en östgötsk läsekrets, är ju att NÖJ 16 var ett av de två lok, det andra var NÖJ 17, som i oktober 1939 var inblandade i den så kallade ”Kimstadsolyckan”. En frontalkollision mellan tågen utanför Kimstad. Flera personer omkom och båda loken blev svårt skadade, men på grund av rådande krigs- och krisläge reparerades båda.

Kan man tänka sig att loket kan köras ner till Östergötland igen i framtiden? Kanske under 2017, när loket fyller 100 år?

– Möjligheten finns väl. Men som så ofta i dessa fall handlar det om initiativ, planering och finansiering. I Finspång är ju smalspåret borta, så det närmaste torde väl bli Vadstena då? Förvisso inte NÖJ i så fall, men en sträcka av ”grannbanan” MÖJ, Mellersta Östergötlands Järnvägar.

Järnvägsolyckan i Kimstad 1939

Kimstadsolyckan var en svensk järnvägsolycka som inträffade 29 oktober 1939. Olycksplatsen låg vid Aspa gård mellan stationerna Kimstad och Lillie på Kimstad-Norrköpings Järnväg. Olyckan berodde på att tågklareraren lät ett tåg från Örebro avgå mot Norrköpings Östra utan att mötande tåg inkommit. Vid olyckan omkom lokpersonalen och en resenär på tåget mot Norrköping. De båda loken reparerades vid Motala Verkstad och ett av dem, NÖJ 16, finns idag vid museijärnvägen Uppsala-Lenna Jernväg. En av vagnarna, NÖJ ACo7, finns bevarad vid Anten-Gräfsnäs Järnväg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om