Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

- Vi var väldigt bra förhandlare <I>Elisabet Rehn budgetens stora vinnare</I>

FINSPÅNG
Budgetens stora vinnare har oppositionen framställt dem som. Vänsterpartiets Elisabet Rehn håller i stort sett med.

Elisabet Rehn (v) tycker inte att partiet fått för mycket att säga till om i budgeten, däremot att de varit mycket bra förhandlare.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Elisabet Rehn (v) tycker inte att partiet fått för mycket att säga till om i budgeten, däremot att de varit mycket bra förhandlare. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-12-09 00:00
- Vi var väldigt bra förhandlare och vi var tydliga i förhandlingarna. Vi har ju ett ansvar mot våra väljare, säger Elisabet Rehn.
Larserik Ramlöv (fp) och Denny Lawrot (c) var i lördagens Folkblad kritiska till socialdemokraternas och vänsterpartiets gemensamma budgetförslag. Störst var ilskan över att Stig Andersson (s), enligt dem, har ändrat ståndpunkt och säger sig vara öppen för en eventuell skattehöjning. Med andra ord att vänstern har fått för mycket att säga till om.
- En tillfällig skattehöjning skapar tid att göra förändringar. För att till exempel kunna behålla personaltätheten inom omsorg och skola under en tid då vi ser över på vilka andra sätt vi kan spara pengar, säger Elisabet Rehn.

<b>Bara början</b>
En skattehöjning är inte en långtidslösning. Mer måste göras än det som nu finns nerskrivet i budgetförslaget. Nu bildar vänsterpartiet och socialdemokraterna olika grupper, med lika många representanter från båda partier, inom infrastruktur, boende, personal, landsbygd och utbildningsfrågor.
- Det är här i grupperna vi ska hitta olika förslag på hur verksamheterna ska fungera. Här ska vi genom diskussioner kring uppdrag och förändringar komma fram till hur vi ska få en budget i balans, säger Elisabet Rehn.
Arbetet ska vara klart i vår, då bör målarbetet inför 2004 års budget starta.
Till skillnad mot borgarna som vill spara in 1,5 procent rakt över all verksamhet, vill inte Elisabet Rehn precisera sig innan en rejäl genomgång av all verksamhet gjorts.
- Spara kallar de det för, jag tycker att det handlar om nedskärningar. De tycker att vi har för mycket verksamhet. Jag vill se hur vi kan förändra den, inte ta bort den.

<b>Ideologisk skillnad</b>
Själv har hon ingen förståelse för deras upprördhet. Det finns en ideologisk skillnad mellan höger och vänster. Något som vänsterpartiet velat göra mer synligt under hela valrörelsen, både på riksplan och lokalt.
- Att höja skatten tillfälligtvis är ett sätt att kollektivt ställa upp och jag tror nog att folk i Finspång accepterar det när det handlar om att använda pengarna till en bra vård och skola.
Men hon påpekar också att det är extremt viktigt att vara tydliga med vad de tänker göra.
- Det handlar även om sånt som att människor ska få mer att säga till om i sin vardag, i sitt arbetsliv. Man ska känna sig delaktig och kunna påverka verksamheten. Det handlar om att kommunen måste ta ett bättre arbetsgivaransvar, säger Elisabet Rehn.
Ett samarbete betyder ett givande och tagande och det finns punkter som vänsterpartiet fått ge vika på, bland annat sex timmars arbetsdag.
- Det finns tid att komma tillbaka till de diskussionerna senare, säger Elisabet Rehn.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om