Efter två års pandemi-paus ska Skogsröjet återigen inta Rejmyre, denna gång med ett 15-årsjubileum. I år har biljettrekordet slagits och även om det bara släpps in 6 500 personer per dag så väntas upp mot 10 000 människor vara i rörelse under helgen. En intensiv vecka för byns företagare började redan under onsdagen, då Rejmyremarken drog igång.
Johannes Jabro äger Rejmyre Gestgifveri och är en av de som vi pratade med under marknaden. Han har precis hunnit landa från den intensiva onsdagen men är redan taggad inför helgen.
– Vi har förberett oss länge. Vi vill att allt ska falla på plats, säger han.
Tidigare år har de besökts av många olika nationaliteter, bland annat tyskar och danskar. Johannes tror att festivalhelgen gör mycket för att öka intresset, då byn oftast går under radarn för resande.
– Det sätter Rejmyre på kartan, inte bara i Sverige utan även i andra länder.
Familjen har jobbat i Rejmyre i flera år och ser alltid fram emot Skogsröjsveckan. Pappa George äger pizzerian på andra sidan vägen och mamma Hanaa jobbar i gestgifveriets glasskiosk.
– Det har ju varit stängt i två år, så vi har saknat festivalen, säger hon.
Även de som inte erbjuder mat och dryck får sig ett uppsving under dagarna. Rejmyres glasbruk är kanske ortens mest välkända turistattraktion och lockar mycket folk under sommaren, rockarna från Skogsröjet är inget undantag.
– För ett så här litet samhälle kan det inte vara dåligt med mycket besökare, säger butikschef Annette Karlsson.
Några som kommer närmare festivalen än alla andra är Coop Rejmyre. I ett tält på området ska de hålla i en mindre version av sin butik med festival-förnödenheter som vatten, snacks och frukt.
– Jag har jobbat här i fjorton år så jag har hunnit med att se utvecklingen, säger butikschef Helene Andersson som är i full färd med att packa ut varorna.
Hon berättar att tältet sätts upp för andra gången på Skogsröjet och blir ett bra komplement till den vanliga butiken. Tidigare år har hon aldrig upplevt några sura miner eller okontrollerade fyllor från kunderna, trots köer eller dåligt väder. Den trevliga stämningen tycker hon är det bästa med festivalen.
– Det är glatt och positivt, alltid!
Festivalens betydelse sprider sig över hela Rejmyre, enligt Helene.
– Det blir ett lyft för hela byn och så klart även för oss på Coop, säger hon och ler.