Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beslutet: Nu kallas väktare in för att hålla ordning

Oroligheterna på Grosvadsskolan fortsätter. I måndags ska en elev från en annan skola attackerat en elev på Grosvadsskolan. Samma dag utlöstes en branddetektor och räddningstjänsten fick rycka ut i onödan. Nu sätts väktare in för att få lugn på skolan.

Oroligheterna på Grosvadsskolan fortsätter. Nu sätts väktare in för att få mer lugn på grundskolan med 400 elever i årskurs 6-9.

Oroligheterna på Grosvadsskolan fortsätter. Nu sätts väktare in för att få mer lugn på grundskolan med 400 elever i årskurs 6-9.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-01-20 17:30

Ulrika Runesson, tillförordnad rektor på Grosvadsskolan, beskriver händelsen som ett rent överfall. Händelsen med de två eleverna inträffade klockan 14.20 i måndags. Brottsrubriceringen på den polisanmälan som Grosvadsskolan har gjort handlar om misshandel.

– Det var en elev från en annan skola i kommunen som bröt mot vårt besöksförbud och sökte upp en elev på vår skola. Eleven från den andra skolan attackerade eleven på vår skola och vi polisanmälde händelsen. Ytterligare två elever blev inblandade i den fysiska kränkningen när de försökte skydda sin kompis, säger Ulrika Runesson.

Kom polis till platsen?

– Nej, personal ingrep och kunde lugna ner situationen, genom att hålla fast eleven så att de andra kunde komma undan. Skolan som den attackerande eleven går på är underrättad om vad som hänt. Ingen av eleverna behövde uppsöka någon vårdinrättning, berättar Ulrika Runesson.

undefined
"Det var en elev från en annan skola i kommunen som bröt mot vårt besöksförbud och sökte upp en elev på vår skola. Eleven från den andra skolan attackerade eleven på vår skola och vi polisanmälde händelsen", säger Ulrika Runesson, tillförordnad rektor på Grosvadsskolan.

I mitten av december förra året beskrev vi det oroliga läget på Grosvadsskolan, med 400 elever i årskurs sex till nio. Då hade elever startat branddetektorer vid sammanlagt 14 tillfällen på kort tid. Brandlarm som räddningstjänsten måste ta på allvar vid varje utryckning. 

– Nu har fakturan kommit när det gäller brandlarmen. Det handlar om 75 000 kronor för ingenting. Det är pengar vi istället skulle kunna ha använt på mycket bättre sätt i undervisningen, säger Ulrika Runesson med en suck. 

Vid klockan 11.35 i måndags, några timmar innan händelsen med de två eleverna, gick brandlarmet på Grosvadsskolan. Även denna gång rörde det sig om ett falsklarm.

– Räddningstjänsten konstaterade att en smällare hade detonerat i nedre korridoren på skolan mot sporthallen. Vi vet ännu inte vem eller vilka som gjort det. En intern utredning pågår och en polisanmälan ska göras om den inte redan är gjord. Kan vi ta reda på vem eller vilka elever som är skyldiga så blir deras vårdnadshavare betalningsskyldiga, förklarar Ulrika Runesson. 

undefined
Oroligheterna på Grosvadsskolan fortsätter. Nu sätts väktare in för att få mer lugn på grundskolan med 400 elever i årskurs 6-9.

Hur är stämningen på Grosvadsskolan?

– Allt som händer skapar oro och otrygghet, både bland personal och elever. Det är trist, vi skulle behöva fokusera på vårt grunduppdrag, att undervisa våra elever, säger Ulrika Runesson.

En tanke har tidigare varit att installera kamerabevakning på Grosvadsskolan, för att lättare kunna identifiera den elev eller de elever som orsakar brandlarmen.

– Det är en process som kräver ett omfattande förarbete med konsekvensbedömning, som vi i samarbete med kommunens dataskyddsombud och informationssäkerhetssamordnare arbetar med just nu, berättar Ulrika Runesson och fortsätter:

– Jag vet att kommunens dataskyddsombud samarbetar med andra kommuner för att ta reda på hur de har gjort. Jag kan i dagsläget inte säga när kamerabevakning kan vara på plats.

Innan jullovet hölls fyra snabbt tillkallade föräldramöten, ett per årskurs, på Grosvadsskolan, där vårdnadshavare fick komma med egna förslag på vad skolledningen skulle kunna göra för att förbättra situationen. Mötena innehöll information om Grosvadsskolans handlingsplan för att förhindra bränder. Räddningstjänsten och kommunens fastighetsansvarige deltog också på mötena. 

– Ett av förslagen var att vi ska använda oss av väktaren Andreas Svensson, som gjort ett bra jobb i centrum. Det är nu klart och Andreas kommer att börja rondera på skolan inom en snar framtid, säger Ulrika Runesson.

undefined
"I första hand handlar mitt uppdrag om brandsäkerheten och att jag ska försöka stävja det som sker," förklarar Andreas Svensson.

Andreas Svensson, som nyligen röstades fram till Årets Finspångare 2022 för sitt arbete som väktare, berättar om sitt nya uppdrag.

– Jag kommer att göra besök på Grosvadsskolan ur brandsäkerhetssynpunkt. Tanken är att jag ska vara där två gånger per dag på olika tider, säger han. 

Andreas säger att han känner många av ungdomarna sedan tidigare.

– Ja, jag känner nog alla mer eller mindre. Många elever kommer till biblioteket och rör sig i centrum, min känsla är att det blir något positivt att jag finns på Grosvadsskolan. Det lär nog bli en del diskussioner och frågor. Men i första hand handlar mitt uppdrag om brandsäkerheten och att jag ska försöka stävja det som sker, förklarar Andreas Svensson.

Vad händer med arbetet du gör i centrum?

– Jag jobbar där kommunen behöver mig och just nu är det på Grosvadsskolan, men jag kommer att synas även i centrum, säger Andreas Svensson. 

400 elever

Grosvadsskolan ligger i Finspångs centralort, i direkt närhet av Arena Grosvad.

Grosvadsskolan har verksamhet från årskurs sex till nio.

På skolan går det drygt 400 elever.

Det arbetar cirka 60 personer på skolan. 

Grosvadsskolan invigdes 1979.

Källa: Finspångs kommun.

Karta: Grosvadsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!