Unga Kris tränade sina fyrfota vänner

På lördagen var det dags för hundträning ute på brukshundsklubben. Kamratstödföreningen Unga Kris i Finspång var där tillsammans med hunduppfödaren och tränaren Christian Svensson.

30 maj 2011 03:00

Temat för dagen är grillning, träna din hund och kamratskap. Ute på ängen är det mestadels amstaff och rottweiler som tassar omkring.

- Det blev en träff just för dessa raser för att de är väldigt vanliga i Finspång. Det är en aktivitetsdag med hundar för Unga kris. Hundar är ett gemensamt intresse hos många av dessa ungdomar, berättar Arthur Boström.

Han arbetar ideellt med föreningen och är även en aktiv hundägare som ofta tränar sina fyrfota vänner.

- Vi jobbar mycket med bra förebilder. Ett bra nätverk är alltid viktigt, men ännu mer viktigt för dessa ungdomar, säger Arthur Boström.

I kris finns allt
Marit Eliasson är ordförande i Unga Kris i Finspång. Hon kommer farandes med korv och bröd till kvällens grillning.

- Vi har precis startat organisationen, innan var Unga Kris i Finspång ett projekt. Jag var med och startade det 2006 då jag blev drogfri. I Kris finns allt, gemenskap och folk som verkligen förstår, säger hon.

Christian Svensson är med som dagens hundtränare. Han föder upp schäfer och malinois, en belgisk schäfer av vallhundstyp.

Han har hållit på hela livet med hundar och familjen hade hund redan då jag var liten, berättar han.

Vill få bort folks rädsla
Först ut på banan är Daniel Larsson och hans amstaff Nilsson.

- Vad vill ni träna på, undrar Christian.

- Lydnad allmänt. Det är viktigt att ha koll på sin hund. Vi vill ta bort folks rädsla för raser som amstaff och rottweiler. Det är inga kamphundar i grunden, det är ett uttryck. En hund blir vad man gör den till, säger Daniel.

Sedan drar träningen igång. Nilsson får träna att gå fot med sin husse och Christian lär Daniel hur han ska få hela Nilssons uppmärksamhet. Efter ett tag ser man tydligt hur Nilsson lyfter svansen från släpandes mellan benen, till högt upp och fullt fokus på husse.

- Likaväl som man korrigerar ett dåligt beteende, måste man korrigera ett bra beteende. Väldigt svårt för hunden att förstå varför husse eller matte nyper mig, om man inte visar vad som är rätt. Det är ett vanligt fel många gör, och att de tjatar på hunden. Visa en gång ordentligt, sedan slipper man tjata, säger Christian.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Pernilla Andersson