Nilsove blir staty

Sommarens dragplåster står snart klar.

Nu avslöjar kommunen att Nilsove Magnusson blir staty i Bruksparken!

1 april 2011 03:00

Till sommaren är det tänkt att statyn ska stå klar sida vid sida med Smältsme´n i parken. Det är en arbetsgrupp inom kommunen som jobbat fram förslaget, som nu lett till beslut. Och Ann-Britt Nilsson, turismsamordnare i Finspång, hon tror att massturism är att vänta i sommar.

- Valdemarsvik har sin staty på Nils Liedholm och vi vill också gärna profilera en stor legend här i Finspång. Statyn på Nilsove kommer bli ett säkert dragplåster i sommar och ett starkt varumärke för Finspång som ort, säger hon.

Viktig kultursatsning
Anders Bengtson på kommunen instämmer:

- Att göra kultursatsningar, inte minst i kärva tider som dessa, är viktigt, säger han med glimten i ögat.

Statyn, som ska vara guldöverdragen, kommer att kosta en slant men det är inget som ska belasta invånarna. Pengarna justeras helt enkelt inom ram.

Tanken är att statyn ska gjutas enligt de gamla rutinerna för kanontillverkningen på 1600-talet. Att det ska vara lokalt närproducerat är en självklarhet i tider som dessa. Något som kanske även kan ge fler ringar på vattnet och inbringa pengar till kommunen på sikt.

- Det finns säkert lite järnmalm kvar att bryta i gruvorna i trakten som vi kan gjuta Nilsove i. Kommer vi dessutom på en bra åder kan vi till och med få igång brytningen på allvar igen, menar Ann-Britt Nilsson.

Satsningen på statyn går hand i hand med den kultursatsning som just nu pågår med kulturhuset i Finspång.

- Det blir ett led i den satsningen, säger Anders Bengtsson.

Nakenstaty?
För att klara massturismen planerar kommunen för fler ställen att inhysa folk i. Och Nilsove själv kommer finnas på plats i parken utvalda datum för att signera vykort på sig själv. Han är oerhört tacksam och ärad för initiativet:

- Otroligt ofattbart! Jag kan knappt tro att det är sant! När jag fick smälta det några sekunder tänkte jag: i himmelens namn, måtte det inte bli en nakenstaty! säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson