"Beklämmande jakt på jägarnas villkor"

Den pågående vargjakten väcker känslor.

Totalt ska 20 vargar skjutas i landet.

- En beklämmande jakt på jägarnas villkor, säger Sven-Olov Löfgren, regionansvarig, Sveriges Rovdjursförening i Östergötland.

19 januari 2011 03:00

Sverige har för tillfället en vargstam på cirka 200 djur. Förra året hölls den första licensjakten på 45 år då 28 vargar fälldes.

I år har 16 av totala tilldelningen 20 vargar skjutits efter fyra dagars jakt. Sven-Olov Löfgren är upprörd över att jägarna ska diktera hur naturen ska se ut.

- Vi har en så pass liten vargstam. Men det är konkurrens om köttet, inget annat, betonar Sven-Olov Löfgren.

Varg vid gränsen
Vargjakten i Örebro län, som gränsar till Östergötland, är tills vidare avbruten sedan ytterligare en varg påskjutits i Hasselforsreviret söder om Degerfors. Det var under tisdagen ännu inte klarlagt om vargen verkligen är död och eftersökning pågår. I Örebro län fick i år två vargar skjutas, den första sköts i Dylta bruk utanför Örebro i söndags.

Uppskattningen är att totalt 25-30 vargar finns i Örebro län i dagsläget. Dessa djur rör sig över stora ytor.

- Vi har fått färska rapporter på att det kan finnas en varg i närheten av Brevens bruk på gränsen till norra Östergötland och Finspångs kommun, säger Sven-Olov Löfgren.

Förra året befann sig den så kallade Ockelbovargen i kommunen.

- Den spårade vi i bland annat Grytgöls- och Igelforstrakten. Det var en mycket fredlig varg, säger Åke Fredriksson i Sveriges Rovdjursförening.

Kritiserad jakt
Både märkta vargar och alfadjur har skjutits i den pågående vargjakten som kritiseras från flera håll. Bland annat av EU-kommissionären Janez Potocnik, som ansvarar för skyddet av utrotningshotade djur. Han påpekar att jakten kan vara olaglig i förhållande till EU:s lagstiftning.

- Förutom dessa 20 vargar dödas mellan 25 och 30 djur i tjuvjakt årligen. Min son bor i Polen där de har mycket fler vargar än oss. Han berättar att de undrar vad vi håller på med i Sverige, säger Sven-Olov Löfgren.

Det diskuteras ofta om det stora antalet jakthundar som dödas av varg.

Finns plats
- Men förra året var det bara elva jakthundar som dödades av varg i hela landet. Vildsvin dödade 93 jakthundar. Det är uppgifter som vi fått från försäkringsbolagen, säger Åke Fredriksson.

Nej till licensjakt, ja till skyddsjakt och ja till en vargflock i norra Östergötland är föreningens önskemål inför framtiden.

- Det finns definitivt plats och bytesdjur till en vargflock i norra länet. Ingen tvekan om det. Vi hoppas att det är absolut sista gången som det anordnas licensierad vargjakt i Sverige, konstaterar Sven-Olov Löfgren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson