"Jag är en av dem som aldrig kunnat hantera alkohol"

Hej! Mitt namn är Marit Eliassen. Jag har blivit ombedd att skriva en krönika och eftersom detta är helt nytt för mig så ska jag väl börja lite med att berätta om mig själv och om vem jag är. Jag är 27 år gammal, jag lever ihop med min pojkvän Daniel sen fyra och ett halvt år tillbaka.

23 oktober 2010 03:00

Vi har två underbara hundar, Wilzon och Naala som är två amstaff. Jobbar i dag i Unga KRIS och har varit där de senaste två åren.

 

För er som inte vet vad Unga KRIS är kan jag berätta att det är en kamratstödsförening. Mina arbetsuppgifter är bland annat att jobba preventivt mot missbruk och kriminalitet. Vi inriktar oss på ungdomar mellan 13 och 25 år. Självklart jobbar vi med ungdomar som redan har hamnat på glid men vi har även mycket ungdomar i föreningen som inte har någon som helst trasslig bakgrund. Vårat mål är att bryta barriärerna mellan ungdomar som ej har hamnat snett och de som har det för att de ska kunna se de som det går bra för som förebilder.

 

 

Anledningen till att jag jobbar i Unga KRIS är för att jag själv har ett förflutet med kriminalitet och missbruk. Jag har en lång beroendesjukdom bakom mig som började redan när jag var tolv år gammal, då handlade det mest om alkohol och läkemedel men det var i mina övre tonår som missbruket eskalerade.

 

Jag har i dag varit drogfri i två år och två månader och i går var jag för första gången på fest under min drogfrihet. Jag tror mina vänner har valt att inte bjuda mig tidigare på grund av att de har trott att det skulle vara något negativt för mig att vara på fest nykter. Jag har många gånger känt mig utanför av att inte bli medbjuden. Bara att bli tillfrågad även om jag kanske skulle tackat nej hade fått mig att inte känna mig bortglömd.

 

Att få bli medbjuden i går var för mig en stor grej, även en prövning eftersom allting jag gör sedan jag blev drogfri är utmaningar för mig själv när jag nu gör allting på nytt, nykter.

 

Innan festen i går var jag jättenervös och orolig för hur det skulle kännas för mig att vara kring onyktra vänner, men också orolig för vad de skulle tycka om att ha mig där opåverkad av alkohol. Trots de lite jobbiga tankarna innan tillställningen var jag ändå förväntansfull eftersom jag fick klä upp mig och sminka mig mer än vanligt. Det är någonting jag saknat länge, det är en speciell känsla att få fixa till sig just för en fest tillsammans med sina vänner.

 

Jag blev glatt överraskad, ingen var speciellt full när jag kom, det bjöds på mat och det kändes bra. Jag kunde umgås, prata och skratta och fick jättebra respons, de var glada över att ha mig där. Min känsla var att jag kunde stannat lite längre men jag åkte därifrån ganska tidigt både på grund av att jag skulle till jobbet men också för att behålla känslan av en bra kväll.

 

 

För mig är det märkligt att alkoholen i dag är så accepterad, att det är en så social grej. Det finns många som klarar av att hantera alkoholen, men också många som inte gör det. I mitt arbete så ser jag alla konsekvenserna som blir, både för unga och äldre när de misslyckas med att hantera alkohol. Jag kan ta mig själv som exempel. Jag är en av dem som aldrig kunnat hantera alkohol speciellt bra, redan i tidiga tonår drack jag alldeles för mycket varje gång. Jag gjorde bort mig, var otrogen, strulade runt, slogs och sårade människor i min närhet. Självklart lever jag med konsekvenserna än i dag. En av dem är att jag på grund av mitt eget gamla beteende har svårt med tillit till andra.

 

Det här var allt från mig denna gång.

 

Hej då alla musselmänniskor!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!