Han har fört FKK till toppen

1975 bildades Finspångs Kanotklubb.

 

I den lilla skaran på det första mötet i Klippestorpsgården fanns den då 17-årige Anders Hellström. 33 år senare har Anders fungerat som ordförande i 15 år och i hög grad varit delaktig i att FKK i år blev trea i SM och näst bästa klubb i Svenska Ungdomscupen.

 

- Klubben är inne i sin bästa period någonsin, säger Anders Hellström, 50.

2 december 2008 03:00
Det är hängivna år Anders lagt ner för kanotsporten och förra året kom ett bevis uppifrån på det. Han hyllades han med Svenska Kanotförbundets förtjänstdiplom.

 

Han understryker den stora hjälp han har från i första hand den tre år yngre brodern Dag, som är sekreterare och suttit i styrelsen sedan 1999, och Henrik Larsson. Trion är klubbens tunga ledargestalter och har hand om träningen.

 

- "Dagge" och Henrik betyder jättemycket. De lägger ner otroligt mycket tid. Instruktörsjobbet är delat, men Henrik och "Dagge" skriver träningsprogrammet, säger Anders.

 

Anders finns under säsong vid Bönernbadet, klubbens Mekka, åtminstone tre veckodagar och tre-frya timmar per kväll. Lägg därtill alla tävlingsresor på helger kors och tvärs över Sverige under perioden maj-september.

 

Bröderna Hellström är uppväxta i Borlänge i Dalarna. Föräldrarna, Börje och Lisbeth, var aktiva kanotister. Anders och Dag har fått paddlingen i arv.

 

- Mamma var den första kvinnan som vann ett 200-meterslopp när distansen introducerades i Sverige på 1950-talet, säger Anders som är glad över att barnen Lisa, Hugo och Klara fortsätter som tredje kanotgenerationen.

 

Med från början
1966 flyttade familjen Hellström till Finspång och 1975 var pappa Börje med om att bilda Finspångs KK. Gunnar Larsson och Linköpingsbon Gyula Garmati, ordförande i Östergötlands Kanotförbund, var andra drivande krafter. Börje var sekreterare i åratal, Gunnar ordförande. Och Anders deltog som 17-åring på det möte när FKK föddes.

 

- Jag var med och tävlade i flera år och jag paddade redan innan klubben fanns. Farsan hade en kanot. På 1990-talet kom jag in i styrelsen.

 

Ordförandeposten har han suttit på i 15 år och en period på tio år var han även distriktförbundets ordförande.

 

SM-trea och SUC-tvåa
På 1980-talet hade FKK sin första storhetstid. Det blev SM-medaljer både individuellt och i stafett. Tomas Wisth var klubbens stjärna.

 

För några år sedan inleddes klubbens andra storhetstid. Genom idog ungdomsverksamhet kom den ena talangen efter den andra fram och lyste upp tävlingsvattnen. I år har 15 pojkar och flickor kuskat Sverige härs och tvärs och tävlat.

 

På årets SM i Lilla Edet paddlade FKK-ungdomarna hem 29 medaljer (därav 17 guld) och kom trea i klubbtävlingen. I Svenska Ungdomscupen (SUC) blev FKK totaltvåa och näst bästa klubb på tjejsidan.

 

- Klubben är inne i sin bästa period någonsin, konstaterar ordförande Hellström.

 

Framtidstjej
16-åriga Loe Hellström (Dags dotter) är dagens stjärna och spås en lysande framtid i kanoten.

 

- Hon är nummer ett. Om hon orkar och har motivationen kvar kan hon bli jätteduktig. Det handlar mycket om att fortsätta att känna att det är kul. Seniormedaljer på SM har hon alla förutsättningar att kunna ta. Kanske också nå VM och OS. NM-medaljer har hon tagit och 2009 kan hon som förstårsjunior paddla EM som avgörs i Ryssland. EM-chans har också Jennie Halvarsson och kanske Frida Eriksson, säger Anders Hellström.

 

Bästa minnet
Gladaste ögonblicket med FKK tvekar han inte om. Det är från i somras.

 

- Att vi lyckades genomföra NM (Nordiska mästerskapet) och att vi fick så himla mycket beröm. Från "Sveriges trevligaste parkeringsvakter" till tur med vädret och bra tävlingar. Folk kom fram och tackade. Det kändes fint.

 

Anlagd brand
Det tråkigaste som hänt är lika lätt att plocka fram.

 

- I november för tre år sedan brann vårt klubbhus ner. Branden var anlagd. En bensindunk, som vi till hundra procent vet var vår, hittades i Lunddalen. Samma natt brann byggnader i Lunddalen för andra gången. Vi förlorade inventarier, alla papper, träningsutrustning och stora tavlor med kort på våra kanotister från varje år. Några prisbucklor hade vi inlämnade för gravering hos Robert Sundells Guld, så de kunde vi rädda.

 

Tidig sommar nästa år står glädjen högt i tak. FKK:s nya klubbhus är då färdigt. Gjutningen utförs av en handfull FKK-ledare närmaste dagarna och sedan är elever på Bergska skolans bygglinje redo att starta själva bygget på 135 kvadratmeter.

 

- Vi får klubbrum, träningslokal, dusch och bastu och en offentlig toalett. Det blir lite svårigheter med vatten och avlopp, men det löser vi, säger Anders Hellström.

 

Ledare knäckfrågan
I visionen för närmaste femårsperioden ingår att klubben fortsätter växa både på bredden och toppen. Anders Hellström ser det som spännade att kunna få fram såväl juniorer som seniorer som tävlar. Det är ont om de kategorierna.

 

- Det får gärna vara dubbelt så många kanotister om ett par år som det är nu. Vi hade 15 på tävlingsbanorna i år. Vad det handlar om är att få föräldrar som ledare. Ledarfrågan är knäckfrågan, anser Anders Hellström.

 

Bönern och Bönerbadet ger bra förutsättningar för kanotverksamhet och tävlingar. Men en SM-tävling i Finspång tror inte Anders på.

 

- Det är för smalt på bredden vid start- och målområdet. På SM är det nio banor och varje bana ska vara nio meter bred. Det går inte här. Ett maraton-SM skulle vi kunna arrangera och kanske en SUC-tävling vad det lider, inom fem år, hoppas jag.

 

Någon stortävling som det årliga distansloppet Finspångspaddeln blir det inte 2009. FKK riktar in sig på att få klubbhuset klart.

 

- DM går i Bönern. Både Linköpings KK och Bråvikens KK tycker att det är bra här. Det är ett bra samarbete mellan östgötaklubbarna. Mjölby har startat en klubb och vi hoppas få igång något med dem också, säger Anders Hellström.
Namn: Anders Hellström.

 

Ålder: 50.

 

Bor: Hällestad.

 

Familj: Hustru Helena, barnen Lisa, Hugo och Klara. Döttrarna är aktiva i FKK, Hugo har slutat tävla.

 

Yrke: Jobbar med döva på Odigos Mo gård, ett dotterbolag till Mo gård. Odigo är grekiska och betyder vägleda eller pedagog. Har varit i yrket sedan 1994. Valde det för teckenspråkets skull och för att kunna kommunicera med Hugo som är döv.

 

Fritidsintressen: "Det blir mest kanot och jobb. Jag hugger ved i skogen, mest för att det är skönt att vistas i skogen. Att glida fram i kanot på nya vatten är en skön känsla".

 

Dold talang: "Har spelat klarinett när jag gick på mellanstadiet. Gubben Noa kan jag fortfarande spela. Tar fram klarinetten till jul. Då spelar Lisa, farsan Börje och jag tillsammans.

 

Favoritmat: Smördegsinbakad lövbiff med klyftpotatis.

 

Bästa med Finspång: "Sjön Bönern. En lagom stor kommun och fin natur. Har många vänner och bekanta, ett socialt nätverk som fungerar".

 

Motto: "Att försöka vara här och nu lite mera. Jag är inte mycket för att planera, men tvingas göra det ibland. Har lättare att ta det som det kommer. Försöka undvika det tråkiga och i stället ha kul. Helena säger att jag är duktig på att undvika det som är tråkigt".
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!