Lotorpsmetoden i unik test på astmapatienter

Han kan ha funnit lösningen på en av nutidens största plågor.

 

Lotorpsmetoden har redan visat sig lyckosam för personer med andningsproblem.

 

Nu ska en vetenskaplig studie avgöra om Janne Karlssons läkekonst även fungerar som behandlingsmetod för astma.

6 september 2008 03:00
Lotorpsmetoden uppfanns av den tidigare brandmannen Janne Karlsson 2003 och har sedan dess vidareutvecklats. Metoden bygger på behandling av andningsmuskulaturen och hemövningar som syftar till att lära patienten att andas på rätt sätt. Fokus ligger på utandningen.

 

Talande resultat med tillfrisknande patienter pekar på att metoden fungerar för åkommor som hosta, doftallergi, parfymallergi och astmaliknande åkommor.

 

I september startar en ny studie med syftet att ta reda på hur Lotorpsmetoden fungerar som behandlingsmetod för verklig astma.

 

Lovande förstudie
- Jag har gjort en förstudie som visar att vi kan sänka NO-halten, det vill säga halten kväveoxid, och skulle det visa sig att det stämmer kan vi ha hittat ett botemedel för astma, eller rättare sagt, då kan vi konstatera att astma inte är någon sjukdom utan ett symptom.

 

- Det känns väldigt bra att vi har kommit så här långt, för det här fungerar verkligen, fortsätter Janne.

 

30 försökspersoner ska ingå i studien som kommer att genomföras på tre olika orter och Janne söker nu efter personer med astma som vill ställa upp.

 

- Vi ska ta in tio stycken i Lotorp och tio i Linköping som behandlas med min metod och sedan ska tio stycken i Göteborg behandlas med medicin för att jämföra. Jag hoppas på bra resultat, medan andra är skeptiska, säger han.

 

Sänkta värden
Försökspersonerna kommer att få ett antal behandlingar under en sexveckors period och deras astmarelaterade mätresultat kommer att studeras.

 

Har ni fått några indikationer på att det kan fungera för riktiga astmatiker?

 

- Det är det vi har. Det är därför vi gör den här studien. De som vi har provat på har sänkt värdena.

 

Omkring 30 miljoner människor är i dag drabbade av astma enbart i Europa och skulle Lotorpsmetoden visa sig effektiv tror Janne på ett stort genomslag.

 

- Det skulle vara en sensation och kanspara miljarder kronor åt samhället. Varje år betalar vi skattebetalare sju miljarder kronor till astmamedicin i Sverige och det är en siffra som ökar hela tiden.

 

Hur kommer sig det att fler och fler drabbas?

 

- Det är för att så många stressar i dag och sitter stilla för mycket. Vi måste andas och det är det jag jobbar med, att förbättra den funktionella andningen, säger Janne Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!