Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ännu oklart efter tågolyckan

Rusta upp, sänka hastigheten eller minska antalet vagnar. Det är fortfarande oklart vilka åtgärder som ska vidtas efter förra årets tågolycka.

Körbar. Räls, slipers och ballast byttes ut och reparerades efter tågurspårningen.

Körbar. Räls, slipers och ballast byttes ut och reparerades efter tågurspårningen.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2017-02-07 06:45

Det var sent på fredagskvällen den 12 augusti som sex vagnar i ett godståg från Green Cargo spårade ur vid Sundet, utanför Finspång. Tåget hade 24 vagnar. Sex av dessa spårade ur och tre välte. En vagn träffade ett uthus.

Bärgningsarbetet, under Trafikverkets ledning, inleddes omgående och reparationsarbetet pågick under cirka en månad.

I september var banan återställd efter att räls, slipers och ballast bytts ut.

Det skedde även vissa åtgärder vid förlängningen av olycksplatsen.

Olycksutredningen har tagit lång tid.

– Utredningspappren när det gäller Finspångsolyckan är klara. Nu har underlagen skickats vidare till vår underhållsavdelning. De ska ta ett samlat grepp angående åtgärder, för det finns ett antal liknande banor i Sverige, berättar Per-Arne Hedström, utredare vid Trafikverket.

Han nämner flera tänkbara alternativ som upprustning, hastighetssänkning, sänka vagnvikten eller att banan stängs, vilket han håller som osannolikt.

– Det är en lågtrafikerad bana, med fyra-sex transporter per dag. Det är ganska lite, säger Per-Arne Hedström.

Till exempel transporterar SSAB en hel del stål dagligen och Gränges har många transporter av aluminiumgöt.

Det sker dessutom regelbundna tågtransporter med gasol.

Daniel Svanér, som är brandinspektör vid räddningstjänsten i Finspång, efterlyste i höstas en noggrann kontroll av hela sträckan mellan Finspång och Skärblacka för att få reda på i vilket skick banan är.

– Det görs två-tre kontroller om året, med mätvagnar plus folk till fots. Varje år byts ett par kilometer ut med ny slipers och räls, säger Per-Arne.

Han påpekar att det varit en väldigt långdragen utredning.

– Det har varit en besvärlig fråga eftersom det inte enbart gäller Finspång, utan liknande lågtrafikerade banor i landet. Att försöka ta fram åtgärder ansvarar underhållsavdelningen för och resultaten beräknas vara klara i mitten av mars, konstaterar Per-Arne Hedström.

Green Cargos tåg den 12 augusti avgick från Finspång i riktning mot Skärblacka/Kimstad och var bland annat lastat med stora pappersrullar.

Tåget hade diesellok i varje ände.

Banan är enbart avsedd för godstrafik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om