– Skillnaden är dock att vi inte känner att vi leker med tågen längre, även om det givetvis fortfarande känns kul att köra dem. Men det vi håller på med, är mer seriöst än så, säger Patrik Rutberg i FMJK, Finspångs Modelljärnvägsklubb.
På vilket sätt då?
– Modellbygge, oavsett om det handlar om modelljärnväg, flygplan, båtar, bilar eller något annat kan vara en ganska avancerad hobby. Ungefär som att göra en tredimensionell målning där former, design och förebildens historia och fun– ktion fångas i modeller och hjälper modellbyggaren att så att säga ”komma nära” en intressant förebild.
– Det kan bli en hel del arbete för att få tag på all information om en förebild som behövs för att få en exakt modell. När modellerna är rörliga som med modelljärnväg så tillkommer ju rörelsen som en fjärde dimension. Man kan säga att det blir som en slags teknisk teater föreställning de körkvällar man kör trafikspel, då alla modelltågen rör sig som på riktigt efter en tidtabell mellan stationerna och bangårdarna på modelljärnvägen.
Ni har även med exakta kopior av vissa Finspångsmilöer i landskapet?
– Ja, och så hjälper vi till att bevara delar av Finspångs bygdehistoria, genom att även ha med modeller av hus som inte finns numera. Exempelvis Spettaln, som var hospital, fattighus och skola i olika omgångar och som många äldre Finspångsbor säkert minns. Det revs för övrigt 1966.
– Senaste exemplet är ju Majorsvillan, som nyligen revs, men som finns kvar i miniformat i vår centrummiljö.
Så ni ska inte, som Vallonbygden, ersätta Majorsvillan med nya höghuset, som nu håller på att byggas?
– Nja, det har vi nog inte tänkt, men det får framtiden utvisa, för vi håller hela tiden på att förändra och komplettera minilandskapet som våra tåg åker genom. Tanken är att vår modelljärnväg aldrig ska bli färdig, utan hela tiden vara utsatt för olika förändringar och förbättringar.
– Så en vacker dag kanske både höghuset och nya Bergska kan ses i vår modell, det vet man aldrig...
Är hela landskapet en modell av olika delar av Finspång?
– Nej, det är mest i centrala Finspång, man kan känna igen en hel del byggnader, även om husen är lite komprimerade, för att få plats på modellplattan.
– Övriga landskapet runt om centrum är mer en fantasiprodukt. Mycket handbyggt av medlemmen Knut Walther, som är väldigt duktig modellbyggare.
Sedan lär väl er förening ha en viktig social roll också?
– Absolut, säger Patrik Rutberg. Vid de obligatoriska fikastunderna löser vi allt från världsproblem, till mer jordnära förändringar av modelljärnvägen. Bland annat håller vi just nu på att elektrifiera alla gatlyktor som finns på modellen och tågen kör vi idag med digital styrning via en dator.
– Och jag kan berätta att vi har två spårsystem på modellen, ett för likström- och ett för växelström.
Något mer ni brukar göra?
– Ibland kan någon ha med sig en DVD som handlar om tåg och som vi tittar på tillsammans. Då och då har vi också speciella temakvällar, exempelvis när det speciella loket ”Krokodilen” kom till Norrköping på riktigt, så återskapade vi ett modelltåg, som påminde om krokodiltåget.
Man kan misstänka att det är en ganska dyr hobby?
– Visst kan lok och tåg kosta från en tusenlapp och uppåt, men det är så att föreningen inte äger några egna tåg, utan det är vi medlemmar som äger tågen, som vi tar med oss hit till våra körkvällar på onsdagar och sedan tar vi med dem hem igen. Så föreningen hyr bara lokalen och har hand om själva modelljärnvägsanläggningen.
Hur många är ni i FMJK?
– Totalt är vi cirka 35 medlemmar varav uppåt 15 är regelbundet aktiva i föreningslokalen och de andra är stödmedlemmar i föreningen som närmar sig sitt 35-årsjubileum.
Vilken ålder är medlemmarna i?
– De flesta är karlar från cirka 40 år och upp i pensionsåldern, men vi har också några kvinnor i föreningen.
– Många av oss är för övrigt anställda på Siemens, så man kan väl säga att vi för en stund kopplar av turbintillverkningen, när vi kommer ner hit till modelljärnvägen och börjar tänka på helt andra saker...
– Kort sagt kan man summera en modelljärnväg, som allt från allt en liten utlagd spårcirkel på golvet, till en stor anläggning som vi har och då handlar det om en anläggning med många olika avancerade inbyggda funktioner.