Nej, Anders Härnbro är inget "SSU-material" som sedan barnsben haft en politisk övertygelse, eller blivit drillad av en mamma och pappa med starka politiska åsikter. Snarare sökte han en väg att engagera sig när 30-strecket passerats. Efter några möten med Socialdemokraterna blev han medlem.
- Jag har alltså inte gjort den der SSU-resan. Men Thomas Bodström var inte ens medlem i partiet när han blev tillfrågad om jobbet som justitieminister, exemplifierar Anders Härnbro.
Detta var under första halvan av 2005, Anders Härnbro skulle snart fylla 33 och redan efter några månader fick han ta plats i kommunpolitiken.
- Då blev en ersättarplats i humanistiska nämnden ledig och jag blev tillfrågad, berättar han.
Generationsväxling
Efter det har det bara rullat på. Vid det historiskt dramatiska maktskiftet 2008 fick sig partiet en tankeställare. Jan-Erik Svenblad blev ordförande och fick uppgiften att få partiet på fötter igen. Två år senare kunde Anders Härnbro titulera sig kommunalråd.
- Det är många tillfälligheter att jag hamnat här. Men någon ska ju vara kommunalråd och nu är det jag. Det var nog ingen som kunde tro att vi några år efter det där som hände 2008 skulle stå här med en helt ny uppställning av Socialdemokrater, säger han.
För det är en ny uppställning. Medelåldern har sjunkit, nya friska ögon ser på politiken på andra sätt. Fler kvinnor tar plats i politiken överlag, i kommunstyrelsen är hälften män hälften kvinnor.
- Det är en generationsväxling i hela kommunstyrelsen. Det innebär att vi får tänka nytt. Vi som varit med ett tag, och då räknar jag ändå med mig själv, måste beskriva och förklara och vi får nya perspektiv på saker. Det blir en annorlunda acceptans för nya frågor och sätt att lösa saker på, förklarar Anders Härnbro och fortsätter:
- När vi tittar i backspegeln efter de här fyra åren kommer den här generationsväxlingen att ha gjort mycket. Det gäller både i kommunstyrelsen och fullmäktige.
Central vårdcentral?
Vad vill han då, och hans kollegor i Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet under 2011? Det första han nämner är den positiva inflyttningstrenden, med fler barn som följd vilket ställer krav på fler förskoleplatser.
- Befolkningskurvan har varit tråkig i 30 år och vi är helt enkelt inte vana att tänka i tankefiguren att det går uppåt. Det blir en ny sak under 2011. Det är jätteroligt! Vi har redan startat en ny förskola på Metallen och en ny kommer att öppna i närheten av Grosvad i mars.
Fler invånare ställer krav på fler boenden. Att kommunen vaskar fram fler tomter för nybyggnation är därför något Anders Härnbro tycker är av stor vikt. Likaså att andra boendeformer möjliggörs.
- Det kan handla om marknära lägenheter och att någon är villig att bygga flerbostadshus.
Vidare finns beslut om att snygga till Bergslagsvägen från korsningen Kalkungsvägen bort mot Kulturens Hus. Här ska ny gatubelysning sättas upp och trottoarer stenbeläggas. Anders Härnbro väntar även på att landstinget ska fatta beslut om Finspångs lasarett och han ser gärna att det satsat på en ny, modern vårdcentral, gärna centralt beläget.
- Vilka verksamheter landstinget väljer att ha är upp till dem. Men de får gärna ha kvar det som finns i Finspång och kanske utvecklar vårdcentralen ännu mer, vilket skulle skapa flera arbetstillfällen.
Knäckfråga
Under 2011 har kommunalrådet en vision om att skapa en ännu bättre utbildningssituation i Finspång.
- Utbildning är en knäckfråga i Finspång och hela Sverige och det är viktigt att den är så bra som möjligt. Vi har två bra gymnasieskolor men vi kan profilera oss ännu bättre. Sedan måste vi förbättra vuxenutbildningen för att man ska kunna ta igen sådant som man inte har.