Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förblindad av maktbegär

När "Apornas planet" återvänder är trovärdigheten intakt men den känslomässiga kontakten mellan karaktärer har tappats sedan förra filmen.

Del två. I den nyväckta "Apornas planet"-trilogin behöver ingen apälskare bli besviken. Visuell storslagenhet möter ett intelligent manus i en av sommarens bättre storfilmer.
Foto: 20th Century Fox

Del två. I den nyväckta "Apornas planet"-trilogin behöver ingen apälskare bli besviken. Visuell storslagenhet möter ett intelligent manus i en av sommarens bättre storfilmer. Foto: 20th Century Fox

Foto: 20th Century Fox

Filmrecension2014-07-21 11:52

Apornas Planet: Uppgörelsen

Filmstaden

Regi: Matt Reeves

I rollerna: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman, Keri Russell, Toby Kebbell m fl.

Betyg: * * *

För tre år sedan kom första versionen av "Apornas planet" där trovärdigheten fått sig en rejäl skjuts uppåt tack vare utvecklad specialeffektsteknik. Äntligen gick det att ta den smala genren på allvar. Trots actionscener var "Apornas Planet: (r)Evolution" ett drama med etiska dilemman som huvudspår. Filmen blev som bäst när den hanterade emotionella delar av berättelsen.

Tre år senare och fortsättningen på trilogin har kommit ut på bio. Tio år har passerat sedan aporna fick i sig en spruta som muterade deras gener. De gjorde revolution och flydde till skogen där de levt fridfullt. Under tiden har mänskligheten lidit ett fruktansvärt nederlag. Samma spruta som utvecklade aporna blev till ett virus som dödade människor över hela världen. Kvar finns personer som är genetiskt immuna men deras civilisation är långt ifrån dess glansdagar. En dag är några människor ute för att hitta ett kraftverksdamm för sin strömförsörjning när de snubblar över apor. I båda lägren finns fredsmakare och krigshetsare.

Det står tittaren fritt att tolka in kolonialism, världskrig, makthierarkier och etisk komplexitet in i historien. Dess premiär i Sverige sammanfaller också med en ovanligt tragisk vecka i världen. Precis som i verkligheten ser vi i filmen individer som är förblindade av hat och maktbegär.

Filmen saknar sin föregångares gnista. Reeves är inte lika skarp som Rupert Wyatt när det gäller känslomässig anknytning mellan karaktärerna. Vi ser vad de känner utan att känna det själva.

FILM

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om