Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

”Har varit en enorm utväxling”

Norrköpings filmfond startades för att främja filmnäringen i Norrköping – men att det skulle bli en sådan utväxling som det blivit kunde inte Lars Stjernkvist (S) tro. ”Det vågade jag inte drömma om i min vildaste fantasi”, säger kommunstyrelsens ordförande.

Crazy Pictures ”Den blomstertid nu kommer” är ett av de 48 projekt som fått stöd av Norrköpings filmfond.

Crazy Pictures ”Den blomstertid nu kommer” är ett av de 48 projekt som fått stöd av Norrköpings filmfond.

Foto: Samuel Westergren - Wepix

FILM2018-12-19 06:00

”Den blomstertid nu kommer”, ”Goliat” och ”Svenska hemligheter special – fängelset”.

Det är några av de filmer och tv-produktioner som spelats in i Norrköping och som sammanlagt setts av flera miljoner tittare i år.

Produktioner som stöttats av filmfonden.

Sedan starten för fyra år sedan har fonden beviljat stöd till 48 olika projekt och delat ut totalt 7,7 miljoner kronor.

– Med varje krona som kommunen går in med i projekten så får Norrköping 3,3 kronor tillbaka, men Norrköpings filmfond kan aldrig vara något mer än en toppfinansiär av produktionerna. Man går in med en liten peng och får en högre utväxling, säger Cnema-chefen Johan Karlsson.

När kommunen drog igång fonden för fyra år sedan var det framför allt lokala ansökningar som kom in.

Nu när Norrköping etablerat sig som en filmstad med en växande filmnäring, så har ansökningarna blivit betydligt fler.

– Om man ser tillbaka på de projekt vi stöttat så kan man se att stödet har varit väldigt viktigt och nu har konkurrensen om pengarna hårdnat. Vi får in fler ansökningar än vad vi fick 2015 och de är mer genomarbetade och ambitiösa, säger Karlsson.

2018 har varit ett filmår utöver det vanliga i Norrköping, men 2019 ser också ut att kunna bli riktigt spännande, då fortsätter inspelningen av nya ”Jönssonligan” och ”Moa Martinson – Landsmodern” har premiär.

Lars Stjernkvist (S) var en av de politiker som var med och beslutade om att dra igång en filmfond i Norrköping och han är mycket nöjd med resultatet så här långt.

– Det har varit en helt enorm utväxling. Vi gjorde en uppskattning under filmnäringsdagen och kom då fram till att åtminstone ett hundratal personer helt eller delvis försörjer sig på film i Norrköping i dag, och det är bara början.

För att växla upp och ta nästa steg är nu förhoppningen att inleda samarbeten på regional nivå. Det skulle kunna frigöra mer pengar och leda till ännu större projekt.

– Östra Sverige har tidigare varit litegrann av en vit fläck på filmkartan men i och med det initiativ som vi tagit så hoppas vi att vi tillsammans med våra grannar ska kunna utveckla det så att vi blir ytterligare ett stödjeben i den svenska filmbranschen, säger Stjernkvist.

Fakta

Norrköpings filmfond drivs av Norrköpings kommun. Syftet är att skapa ett hållbart och attraktivt filmproduktionsklimat med stor lyskraft lokalt, nationellt och på sikt även internationellt. Filmfonden ska berika näringsliv, utbildning och kulturliv samt förstärka Norrköpings roll som ledande i regionens filmliv.

Filmfonden delar ut stöd till tv-produktioner, kort- dokumentär- och långfilm som helt eller till stor del förlägger sin produktion i Norrköping.

De filmer som fått stöd i år är kortfilmerna Waryaa och WASH, dokumentärerna Bojan Ode, Al Pitchers Monumental Tour of Sweden och Passion, samt långfilmerna S.P.E.A.R, NO/ON, Den blinda kaninen och Jönssonligan.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om