Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

1950-talet i långfilmer i stan

Sex nya långfilmer för tv efter Maria Langs klassiska deckarromaner ska spelas in delvis i Norrköping.

Tidstypiskt. 50-talsbilar i Norrköping efterlyses till filminspelningar av Maria Lang-deckare.

Tidstypiskt. 50-talsbilar i Norrköping efterlyses till filminspelningar av Maria Lang-deckare.

Foto: Titti Olovsson

FILM2016-12-24 06:00

Det är ett av tio nya film- och tv-projekt som får dela på 2,5 miljoner kronor från Norrköpings filmfond. Alla tio är projekt som helt eller delvis spelar in i Norrköping.

Det senare är ett krav när man söker pengar från Norrköpings filmfond. Både nationella och lokala film- och tv-producenter kan söka utvecklings- och produktionsstöd från fonden.

Fonden började dela ut pengar det andra halvåret 2015.

– I år har det varit ett helt år med olika ansökningar. Nu ser vi att det börjar hända mycket saker. Både produktionsbolag i Norrköping och från andra delar av Sverige, främst Stockholm, hör av sig och vill komma hit och spela in, säger Johan Karlsson, enhetschef vid Cnema.

När inspelning förläggs till Norrköping anställer produktionsbolagen filmarbetare från Norrköping och bor på hotell här, säger han.

1,1 miljoner kronor går i produktionsstöd till Stockholmsbolaget Pampas Produktion AB för sex nya långfilmer för tv efter Maria Langs klassiska deckarromaner, ett projekt som totalt har en budget på över 80 miljoner.

De böcker som ska bli film är Farligt att förtära (1950), En främmande man (1962), Mörkögda augustinatt (1956), Att vara kvinna (1961), En skugga blott! (1952) och Se, döden på dig väntar (1955).

I de förra filmatiseringarna gjordes huvudrollerna av Ola Rapace, Tuva Novotny och Linus Wahlgren. De har fått frågan om att vara med även i fortsättningen.

Filmerna ska, med start hösten 2017, spelas in i olika delar av landet, bland annat i Norrköping, där också en studio för interiörer ska byggas upp.

Bolaget kommer att gå ut och söka hjälp från Norrköpingsbor med 50-talsbilar, tidstypiska kläder, skyltar eller föremål. En lokal för studioinspelningarna sökes också, och det kommer även att behövas statister.

– Vill man synas i nya Maria Lang på TV4 är det ett utmärkt tillfälle.

Stockholmsbolaget Envis Film får en miljon kronor i produktionsstöd för långfilmen Barn av sin tid, en berättelse om hur världskonflikter påverkar livet i en liten svensk bruksort. I fokus finns unga asylboende Samir som träffar jämnåriga flickan Vilde.

– Det är en film som kommer väldigt rätt i tiden, säger Johan Karlsson.

Regissören Erik Green Petersson är från Linköping och har tidigare gjort en rad kortfilmer. Detta är hans långfilmsdebut. Barn av sin tid är tänkt att i sin helhet spelas in i Norrköping.

Barn av sin tid är ett projekt som kommer ur satsningen STHLM Debut, där också filmen Tjuvheder som vann en Guldbagge varit ett projekt.

Det kommer att spelas in långfilm i Norrköping de närmaste åren alltså.

– Ja precis. Det är det vi vill se mer av. Den blomstertid nu kommer med Crazy Pictures var den första sedan lång tid tillbaka. Sedan var det Strul med Björn Skifs – det känns som hundra år sedan, säger Johan Karlsson.

Lost in the Sky, som får ett produktionsstöd på 150 500 kr är en kortfilm av Kojan Filmbyrå AB i Norrköping. Det är en visuell musikkortfilm som utspelar sig i rymden i en främmande galax. Produktionen kommer bland annat använda sig av Water Ink Art-teknik, där man droppar färg i vatten, vilket tar form som nebulosor, i kombination med 3D för att gestalta rymden.

Därutöver får flera Norrköpingsbolag utvecklingsstöd. Blackabarn, som får 30 000 kr i utvecklingsstöd, är ett projekt av manusförfattarna Anna Nygren och Dev Karnal Fridén. Den är tänkt som tv-webbserieformat för ungdomar, inspirerad av bland annat Freaks and Geeks och My So Called Life men placerad i Skärblacka. Det är ett drama som kommer skildra uppväxten på en liten ort ur tre ungdomars perspektiv.

Fler lokala projekt

En rad lokala projekt får 30 000 kronor vardera i utvecklingsstöd:

Legend of Dark Rider, ett internationellt långfilmsprojekt av Paar Productions AB.

Natur Östergötland, ett dokumentärfilmsprojekt av Sitcom Collective AB.

Sängen, ett kortfilmsprojekt av Kojan Filmbyrå AB, om livet för en tiggare.

Arvet, ett långfilmsprojekt av manusförfattaren Andreas Cardenas. Det är en dramathriller om en ung man på jakt efter sin plats i livet.

Enkla Jobb, ett kortfilmsprojekt av Pequerel Film och Fantasi.

Sagoriket, ett animerat kortfilmsprojekt av Kojan Filmbyrå AB, efter Roland Arvidssons böcker för barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om