Så är fettisdagen här igen, denna dag som infaller 47 dagar före påsk och som därmed är lite rörlig av sig. Konditorier och caféer har under en tid skyltat med beställningar av bakverket, med anor enda från 1500-talet och som går under en hel del namn; hetvägg (om semlan äts med varm mjölk), fettisdagsbulle (fet och tisdag) och så semla då, som de allra flesta känner den.
Nio semlor fick Folkbladets redaktion sätta tänderna i i går, köpta från fyra konditorier här i stan: Lottas, Nelins, Lindahls och Sockerbagarnas.
– Smakar som en semla bör! tyckte de flesta om den "traditionella" sorten.
I konkurrens med en annan traditionell semla, Karlsbadersemlan, fick den dock ge sig:
– Det var väldigt mycket mandelsmak. Gott! Och:
– Bra semmelsmak, super! blev omdömet om den lena och följsamma semlan med lite extra smörsmak.
Lite modernare wiener- och chokladsemlorna gick dock inte alls hem:
– Det smakar wienerbröd med grädde, ingen semmelkänsla alls, hördes om den förstnämnda.
– Nä! Jag får ingen feeling, det smakar chokladpudding! om den andra.
Vaniljsemlan smakade lite för lite vanilj. Då fick lyxsemlan desto bättre omdöme:
– Mycket välhängd! Den smälter i munnen!
I topp, tillsammans med karlsbadersemlan, hamnade nutellasemlan.
– Gud va gott! En ny, fräsch smak!
– Nutella är som gjord för semla! hördes från testpanelen.
Nu är frågan vilken din favorit blir i dag?