Folkbladet berättade att en varg på söndagen sågs i Tåbytrakten på Vikbolandet. Den ska enligt uppgift sedan rört sig norrut mot Dagsberg men på tisdagen kom också uppgifter på Facebook om vargspår ute i Marviken, dessa är dock inte bekräftade. Det har också konstaterats en ensam varg i Valdemarsvik (troligen samma som Vikbolandsvargen) samt ett vargpar i Tjällmo och Hällestadstrakten.
Det var ett bra tag sedan någon dödades i Sverige av en frisk, vild varg. Den vargen skapade å andra sidan mycket plåga: "Gysingevargen" var aktiv i Gästrikland mellan december 1820 och mars 1821 och dödade under denna tid nio barn och skadade 15. Vid flera av dessa attacker åt också vargen sina offer. Uppgifter talar dock för att Gysingevargen var uppfödd i fångenskap och därefter frisläppt. Vid denna tid var också den allmänna inställningen till varg att det handlade om ett skadedjur som skulle dödas, något som visar sig i uppteckningar för hur många vargar som dödades under 1800-talet (se faktaruta).
Ett av de sista som föll offer för vargen var 15-årige Jan Sundstedt som attackerades på isen till sjön Grycken i februari 1821 – i april samma år sköts vargen. Detta faktum har noterats av offrets namne Jan Sundstedt i Lotorp.
– Jag upptäckte att ett av Gysingevargens offer också hette Jan Sundstedt och blev ganska förvånad, det är inte ett så vanligt namn så jag tänkte "hjälp", skrattar den nutida Jan Sundstedt som läst på om den stackars pojken vars pappa sprang efter och hittade den döende pojken.
– Det har ju synts varg i Hällestad på senare tid; det är ju ändå i samma kommun så det är klart att man tänker på det när man är ute i markerna.