Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vargen: ett ifrågasatt djur

Det är 198 år sedan som någon i Sverige senast dödades av vild varg. En av offren då var unge Jan Sundstedt vars namne bor i Lotorp.

Ulvbesök. Vargen som sågs i Tåby i söndags är troligen en ensam hanne.

Ulvbesök. Vargen som sågs i Tåby i söndags är troligen en ensam hanne.

Foto: Peter Lännström

FAUNA2018-03-15 08:30

Folkbladet berättade att en varg på söndagen sågs i Tåbytrakten på Vikbolandet. Den ska enligt uppgift sedan rört sig norrut mot Dagsberg men på tisdagen kom också uppgifter på Facebook om vargspår ute i Marviken, dessa är dock inte bekräftade. Det har också konstaterats en ensam varg i Valdemarsvik (troligen samma som Vikbolandsvargen) samt ett vargpar i Tjällmo och Hällestadstrakten.

Det var ett bra tag sedan någon dödades i Sverige av en frisk, vild varg. Den vargen skapade å andra sidan mycket plåga: "Gysingevargen" var aktiv i Gästrikland mellan december 1820 och mars 1821 och dödade under denna tid nio barn och skadade 15. Vid flera av dessa attacker åt också vargen sina offer. Uppgifter talar dock för att Gysingevargen var uppfödd i fångenskap och därefter frisläppt. Vid denna tid var också den allmänna inställningen till varg att det handlade om ett skadedjur som skulle dödas, något som visar sig i uppteckningar för hur många vargar som dödades under 1800-talet (se faktaruta).

Ett av de sista som föll offer för vargen var 15-årige Jan Sundstedt som attackerades på isen till sjön Grycken i februari 1821 – i april samma år sköts vargen. Detta faktum har noterats av offrets namne Jan Sundstedt i Lotorp.

– Jag upptäckte att ett av Gysingevargens offer också hette Jan Sundstedt och blev ganska förvånad, det är inte ett så vanligt namn så jag tänkte "hjälp", skrattar den nutida Jan Sundstedt som läst på om den stackars pojken vars pappa sprang efter och hittade den döende pojken.

– Det har ju synts varg i Hällestad på senare tid; det är ju ändå i samma kommun så det är klart att man tänker på det när man är ute i markerna.

Vargen

Före 1850 var vargar talrika i hela Sverige men betraktades som ett skadedjur, mellan åren 1827 till 1839 dödades till exempel omkring 6790 vargar enligt vissa uppgifter. Under 1870-talet var vargstammen så reducerad att det bara var de tre nordligaste länen som kunde uppvisa en verklig vargstam.

Vargen ansågs vara helt utrotad i Sverige på 1970-talet men 1977 dök den upp i Norrbotten.

I Sverige beräknas antalet till åtminstone 355 vargar för 2016/2017.

Födan består av hjortdjur men den jagar och dödar ibland också tamboskap.

Vargen är ett mytomspunnet djur som länge fruktats och förekommit i folklore och sagor (exempelvis Rödluvan och vargen).

Efter återetableringen i Sverige har debatten om vargstammen och dess storlek varit hård.

I den senaste attitydundersökningen var 66 procent av svenskarna positivt inställda till förkomst av varg - en minskning jämfört med tidigare undersökningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!