Under flera år har Krokeksbon Affe Gustafsson kämpat för att nya lägenheter ska byggas i Krokek och Kvarsebo. Tillsammans med Thomas Andersson startade han "Projektgruppen för flerbostadshus i Kolmården" och just nu håller en enkät som man skapat tillsammans med Linköpings universitet på att avslutas. Flera hundra har svarat på den – intresset för att bo kvar i området även när villan och tomten innebär för mycket jobb, är stort.
– Vi har passerat 300 som svarat och man kan svara fram till den här månadens slut, säger Affe Gustafsson.
En ekonomisk förening har startats, där flera familjer har satsat 10 000 kronor vardera för att vara garanterade en lägenhet.
– Det passar ypperligt för äldre som vill sälja sitt hus i Krokek eller Kvarsebo, men bo kvar här, säger Affe Gustafsson.
Man har även startat Kolmårdens Utvecklingsbolag, och kommit så långt att man skickat in tre planbesked till kommunen, för att ta första steget att göra detaljplaner. Två av tomterna finns centralt i Krokek och en i Kvarsebo.
– De ska tas upp på nästa sammanträde i samhällsplaneringsnämnden och vi räknar med att vi får besked då. Kommunens mål är att de 4 500 som bor i Krokek i dag ska bli 6 000-7 000 på tio år. Då krävs det flerbostadshus, menar Affe Gustafsson.
Går allt enligt planerna, kommer byggnationen starta efter årsskiftet, och inflytt ske ett år senare. Tanken är månadskostnaden för lägenheterna ska hållas nere. Man har tagit intryck av nybyggnationen i Stavsjö, där man får ge runt 8 000 kronor för en trea på 70 kvadratmeter.
– I bästa fall kan en detaljplan godkännas den 14 december när kommunen tar sin fördjupade översiktsplan. Då kan vi ha en färdig detaljplan och ritningar, så att vi kan börja bygga i januari 2021. Byggherrarna säger att de mycket väl kan hinna klart på ett år, så i bästa fall kan vi flytta in till julen 2021.
Men det är en del jobb, och saker som ska falla på plats, tills dess. Bland annat ska ett gäng studenter från KTH:s planarkitektutbildning i Stockholm komma och hjälpa till med arbetet. Man ska även bestämma sig för vilken boendeform det ska bli.
– Om det blir bostadsrätt, hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller ägarlägenheter, det får vi bestämma när detaljplanen är klar, säger Affe Gustafsson.
Dessutom krävs att det stöd på 30 procent som Boverket går in med av totalproduktionssumman blir av. Affe Gustafsson är optimistisk.
– Vi vill ha flyttkedjor, så att vi kan sälja våra hus och flytta till en lägenhet i Krokek och inte i stan. Vi vill bo kvar här.
När Hyresbostäder och HSB fick reda på projektgruppens arbete, väcktes även ett intresse från deras sida att bygga nytt i området. För HSB:s del handlar det främst om bostadsrätter.
– Det blir ett bra komplement till den ideella föreningen därute som tittar mer på kooperativa hyresrätter om jag förstått det rätt, och Hyresbostäder som är intresserade av att bygga hyresrätter. Jag tror på kombinationen när man kan kroka arm med andra. Genom ett bredare utbud kan fler bli intresserade, säger Roger Sjögren, vd HSB Östra.
Nu inväntar HSB projektgruppens enkätsvar, vilket sedan kommer att följas av en egen marknadsanalys, mer nischat mot bostadsrätter, för att undersöka efterfrågan.
– Normalt brukar vi säga att det krävs 40-50 lägenheter för att kunna räkna hem det och få till en bra styrelse. Skulle vi bygga en radhusförening skulle vi kunna bygga 25. Det känns som det finns ett stort intresse, säger Roger Sjögren.