Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi recenserar inte varje enskilt förslag"

Folkbladet skrev tidigare om att Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Westerlund Snecker förordar att den villkorliga frigivningen tidigareläggs och att Kriminalvården också tycker det. Men det är ingenting som Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tagit ställning till.

Vänsterpartisten Linda Westerlund Sneckers förslag är ingenting som Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tagit ställnig till.

Vänsterpartisten Linda Westerlund Sneckers förslag är ingenting som Kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren tagit ställnig till.

Foto: Jessica Gow/TT

Fängelse2020-11-21 16:00

– Jag noterade förslaget, men det är ingenting som Kriminalvården har tagit ställning till. Det kommer många olika utspel från riksdagspartier, men det är något som politiken får hantera själv, vi recenserar inte varje enskilt förslag.

Innan Martin Holmgren tillträdde som generaldirektör så lade Kriminalvården 2019, bland annat fram ett förslag om att utvidga tiden för elektronisk övervakning.

– Det står jag bakom. Som det är nu kan den som döms till ett fängelsestraff på sex månader eller kortare ansöka om att i stället för att avtjäna straffet på anstalt, använda fotboja. Förslaget innebär att det utvidgas till att gälla tolv månader, säger Martin Holmgren.

Men han tror inte att förslaget kommer att genomföras.

– Det får egentligen politikerna svara på, men min personliga uppfattning är att det är ett typ av förslag som är lite för långtgående. Fler vill se hårdare straff som avtjänas på anstalt istället för med fotboja. Det är så den kriminalpolitiska scenen ser ut nu, säger Martin Holmgren.

Att intresset för kriminalpolitiska frågor om verksamheten och utmaningarna som Kriminalvården står inför är väldigt stort ser han som något bra. Också för att fler ska förstå hur situationen ser ut. 

– Förutom utmaningen med att det är fullt på alla anstalter inom alla kategorier, och att det är särskilt allvarligt på de slutna anstalterna i säkerhetsklass 1 och 2, så döms de flesta till riktigt korta fängelsestraff upp till två månader. En av utmaningarna är att se till att tiden fylls med meningsfullt innehåll, säger Martin Holmgren.

Personer som döms för grov brottslighet och som suttit häktade fram till dom, kvarstannar oftast i häktet fram tills domen verkställs, men för andra kan det ta lång tid innan man ska börja avtjäna sitt straff.

– Det finns ett regelverk för en viss planering så att den som dömts till ett kortare straff, en till två månader, säger Martin Holmgren.

Tidigare var tiden innan inställelse 50 dagar, nu har den förlängts upp till 100 dagar.

– Kriminalvården gör en bedömning av varje enskilt fall, det är ingen rättighet att avvakta med att inställa sig till 100 dagar har gått, säger Martin Holmgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!