Efter att anställda på anstalten Skenäs larmat om en ohållbar arbetsmiljö hölls den 4 oktober ett möte mellan Kriminalvårdens ledning och de lokala samt regionala skyddsombuden där det gjordes riskbedömningar och en handlingsplan togs fram.
– I stora drag handlar det om att förbättra mötesstrukturer, bli bättre på att informera, vara tydligare och vid behov ta med företagshälsovården eftersom anställda upplevt brister och inte känt sig delaktiga, säger Tony Bertlin, kriminalvårdschef i Norrköping.
Det finns en historia bakom oroligheterna på Skenäs, som enligt Tony Bertlin, började med uppdraget att Kriminalvården skulle byggas ut för att fler intagna ska få plats, samtidigt som gamla lokaler på Skenäs rivs för att ge plats åt nya, fräscha och bättre anpassade för modern anstaltsverksamhet.
– Samtidigt skulle vi hålla minst 100 platser öppna. Vi informerade personalen om att det kommer att bli rörigt, men när verkligheten kommer ikapp blev det för omfattande och för rörigt för vissa. En del har svårare för förändringar än andra, säger Tony Bertlin.
Att flera är eller har varit sjukskrivna med koppling till arbetssituationen på Skenäs, är inget som de interna siffrorna visar.
– Siffrorna visar inte på fler sjuka, säger Tony Bertlin.
Under en period var samtliga chefer tillförordnade på Skenäs.
– Vi har rekryteringsproblem och har försökt parera det med korta vikariat, vilket aldrig är bra och så klart en trygghetsfråga för personalen. Dessutom har vi en utbildningsskuld till följd av covid-19 och har inte hunnit utbilda i den takt vi ska, vilket lett till att det blir de äldre som får dra större lass, säger Tony Bertlin.
Men att det skulle lett till en tystnadskultur håller han inte med om.
– Vi har ingen tystnadskultur, ingen dold agenda. Jag blir upprörd när jag hör det för jag upplever att vi har en bra dialog och är så transparanta som möjligt. Om personalen är rädd så vill jag veta varför, de måste konkretisera vad de menar. Min dörr är alltid öppen, jag lyssnar och gör en objektiv bedömning. Det vill jag verkligen att personalen ska känna, säger Tony Bertlin.
– Skrivelser har vi varit med om tidigare. Det kan till exempel handla om att de klagar på maten, vilket ligger i sakens natur. Men om det handlar om rättssäkerheten så blir jag orolig och vill veta vad det handlar om, säger Tony Bertlin.
Har du själv läst vad de intagna skrivit?
– Delar har jag läst och på detaljnivå är det bara att beklaga. Vi jobbar med det hela tiden. Vi har 75 procent efterlevnad när det gäller exempelvis att alla intagna efter en månad ska ha en handlingsplan. Alla erbjuds möjlighet till hjälp och stöd, säger Tony Bertlin.
Att gudstjänstlokalen försvinner när huset den ligger i rivs, beklagar han. Liksom att ingen ny kommer att byggas.
– Inte på något ställe finns gudstjänstlokal med i planeringen när Kriminalvården bygger nytt, det blir för dyrt. Det gäller även gymnastiksal där man anser att träning istället kan ske utomhus. Men vi erbjuder andra lösningar och det har vi gjort i det här fallet när det gäller gudstjänstlokal i form av en kombinationslokal med ett andaktsskåp där man kan förvara det som behövs. Jag har respekt för att det är ett stort steg att gå från en egen gudstjänstlokal på över 100 kvadratmeter till en mindre lokal som ska delas med annan verksamhet, säger Tony Bertlin.
Den stora mosaik, som skänkts till anstalten av norske konstnären Maria Vigeland, har man försökt skänka vidare, men den måste enligt Statens konstråd stanna i statlig ägo.
– Den är jättefin, vi förstår värdet av den och vill ha den kvar. Kanske i ankomsthallen, säger Tony Bertlin.
Får man gifta sig på Skenäs?
– Absolut! Det finns inga hinder om omständigheterna tillåter det. Under de 30 år som jag jobbat inom Kriminalvården har det nog varit fem giftermål. Men inte på Skenäs, säger Tony Bertlin.
Anledningen kan vara att man sitter relativt kort tid på Skenäs.
– Sitter man två tre månader, kanske man kan vänta. Det är annat om man sitter 10 år. Men vi har ett resonemang med den intagne och blivande frun om lämpligheten i att bland annat ha med sig eventuella barn. Det är trots allt ett fängelse och det kommer att tas foton, säger Bertlin.