Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ny fågel i staden?

Har Söderköping fått en ny bofast fågelart innanför stadens gränser? Nja, inte nödvändigtvis men omöjligt är det inte – nu har i alla fall ett gäng råkor slagit följe med Söderköpings kajor.

Ovanlig gäst. Råkade råkorna hamna i Söderköping på jakt efter värme eller har de planer på en permanent flytt?

Ovanlig gäst. Råkade råkorna hamna i Söderköping på jakt efter värme eller har de planer på en permanent flytt?

Foto: Fritz Schibli / TT

Fåglar2016-11-14 19:00

På måndagsmorgonen syntes fyra helsvarta fåglar med märkligt ljusa näbbar knalla omkring tillsammans med en flock kajor vid den nybyggda förskolan på Margaretagatan. Det handlar om råkor, en flocklevande kråkfågel som alltså är svart och något mindre än en kråka. Den lever i vanliga fall mestadels i södra delen av Sverige och är ingen vanlig syn i Söderköping – undertecknad (som flyttade hit för 15 år sedan) har aldrig sett några överhuvudtaget.

– 95 procent av beståndet finns i Skåne medan merparten av de övriga håller hus i i Halland. Sedan finns några små utposter: Linköping, Vadstena, Vara och Uppsala, berättar Anders Wirdheim, informationsansvarig i Sveriges ornitologiska förening.

Det kan finnas olika förklaringar till det plötsliga uppdykandet i Söderköping.

– Råkorna rör sig mycket vid den här tiden, de nordligare kolonierna flyttar söderut så de här skulle kunna komma från Uppsala men kan också vara från Linköping till exempel, tror Anders Wirdheim som dock inte håller det som omöjligt att de kan etablera sig i Söderköping.

– Det är mycket möjligt, i Halmstad där jag bor etablerade de sig 1990 och nu finns det ett tusental här.

Ett varmare klimat är något som kan innebära ökad spridning av råkan.

– Det är en av de arter som kan gynnas av klimatförändringar och säkerligen kommer att sprida sig uppåt i landet, säger Anders Wirdheim som tillägger att inte alla är förtjusta över råkan som i flock kan föra ett väldigt liv.

– De är inte särskilt populära men de upplevda problemen är som störst i de städerna där det inte finns så många av dem.

Det finns forskning som visat att just råkor samt vissa andra kråkfåglar och papegojor har mycket hög intelligens – på många sätt kan de gott och väl mäta sig med apor i bland annat problemlösning. Det finns till och med exempel på experiment där råkor spontant har använt redskap för att komma åt mat. Ett exempel är experimentet där man placerade en larv på en kork som flöt på vattenytan långt ner i en smal bägare utom räckhåll. Råkan i experimentet stoppade då ner sten i bägaren tills korken flutit upp så råkan nådde larven.

Nu återstår det alltså att se om dessa fyra råkor var en förtrupp till en fast etablering eller en förbipasserande miniflock på väg mot varmare nejder.

Råka (Corvus frugilegus)

En fågel som tillhör kråksläktet inom familjen kråkfåglar. Råkan förekommer i stora delar av palearktiska regionen.

Den utmärks av sin långa, spetsiga och något nedåtböjda näbb med det ljusa nakna hudpartiet vid näbbasen och sin metalliskt glänsande svarta fjäderdräkt.

Råkan är en kulturföljare och föredrar stora jordbruksslätter där den häckar i kolonier men förekommer också lokalt som häckfågel i städer, då framförallt i parker.

Den födosöker på marken, på åkrar och utmed vägkanter och är som de flesta kråkfåglar en allätare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om