Klockan är bortåt fem på måndagseftermiddagen och jag befinner mig vid fågeltornet intill den nyanlagda våtmarken i Herrebro tillsammans med Rickard Fredriksson, nygammal ordförande i Fågelföreningen i Norrköping, FiNk – han valdes på årsmötet som nyss hölls.
– Jag var faktiskt med och startade föreningen 1980 och satt då som ordförande ett par år, säger Rickard Fredriksson.
– Vi var kanske ett 20-tal eldsjälar från början men sedan anslöt fler och fler. Nu är vi någonstans runt 250 medlemmar i FiNk.
Fågelskådning handlar i mycket om iakttagelser av olika fågelarter och är ett fält där förutsättningarna har ändrats i och med de tekniska landvinningarna på senare år – mobiler, sociala medier och annat har inneburit att informationen sprids blixtsnabbt när en ovanlig art blir sedd.
– Ja, det är en väldig skillnad. Jag minns när man fick cykla till närmaste telefonautomat för att informera kompisar när man sett något sällsynt. Långt senare kom personsökare som efter hand helt ersattes av smarta mobiler, berättar Rickard Fredriksson.
Han har även märkt andra förändringar på senare år när det gäller föreningen.
– Det har kommit in många ungdomar och det är riktigt kul. Inte minst att det är många unga tjejer som sökt sig till oss för att utveckla sitt intresse bland likasinnade, säger Rickard Fredriksson som tillägger att det numera också finns ett fristående nationellt nätverk för kvinnliga fågelskådare – "Rapphönan"– med egen lokal grupp i Östergötland med grupper i bland annat Norrköping och Linköping.
– Fågelskådning i olika former är ju dessutom en aktivitet som passar både unga och gamla, oberoende av kön.
Han pekar bortåt fältet och konstaterar "bläsgäss", ställer in tubkikaren och låter mig titta – jodå, där syns flera gäss med vit panna.
– Det både passerar och kommer en hel del fågelarter hit till Herrebro så den här våtmarken blev en väldigt lyckad naturvårdsåtgärd, säger Rickard Fredriksson.
Krävs det mycket utrustning?
– Det är inte så viktigt med prylarna, det är att börja lite i fel ände. Det är naturligtvis en fördel att ha en handkikare, bäst är att följa med ut och sedan prata med folk och själv upptäcka vad man tycker sig behöva.
På tisdagen sändes det 4:e avsnittet i SVT:s satsning "Det stora fågeläventyret" där kändisar parats ihop med fågelskådare för att lära sig mer om fåglar och om fågelskådning. I och med detta program har fågelskådning nått en miljonpublik.
– Kändisar i all ära men det viktiga som programmet förmedlar är väl just känslan när man upptäcker naturen i det lilla. Jag är i grunden positiv eftersom ett sådant här program kan fungera som en katalysator för många människor även om det bara tar upp en aspekt av fågelskådning, påpekar Rickard som nämner att FiNk också har flera olika sorters projekt igång – det finns en mer vetenskaplig och långsiktig sida av verksamheten.
Man vill nu utveckla de olika kontaktvägarna in i föreningen, redan har man en Facebook-grupp och hemsida men ger också ut tidsskriften "Fåglar i Norrköpingstrakten".
– Bredden på vår verksamhet är viktig, vi hanterar mycket frågor från allmänheten och bredvid fågelskådandet vill vi vara en aktör när det gäller till exempel projekt som Ostlänken, säger Rickard Fredriksson som ser fågelskådandet i ett större sammanhang.
– Intresset för fåglar ser jag som en del av att respektera livet och upptäcka naturen. Behovet av tystnad och naturupplevelser kommer inte att försvinna.
En trana vandrar omkring på fältet lite längre bort och överhuvudtaget är det en hel del fåglar på plats denna måndagseftermiddag vid Herrebro våtmark.
– Våren är en fantastisk tid för den som vill börja med fågelskådning men för oss som varit med ett tag kan hösten vara nog så intressant. Då är det många arter som ruggar och byter dräkt så det är många gånger spännande utmaningar, säger Rickard Fredriksson som ser med tillförsikt på framtiden för föreningen.
– Helt klart går även föreningen just nu mot en ny vår med mycket drag under vingarna, avslutar en förhoppningsfull ordförande.
011-200 472