Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vet inte om Säpo har koll"

En vecka efter att en privatperson vänt sig till media oroad över att en kriminell missbrukare i Norrköping radikaliserats under ett halvår i Libyen, har Säpo ännu inte återkopplat.

Väntar på svar.  Kommunpolis Peter Johansson utgår ifrån att han skulle ha fått information, ytterst från Säpo, om de misstänkte att en person i Norrköping är på väg att radikliseras, men någon sån information har han inte fått. Någon gång.

Väntar på svar. Kommunpolis Peter Johansson utgår ifrån att han skulle ha fått information, ytterst från Säpo, om de misstänkte att en person i Norrköping är på väg att radikliseras, men någon sån information har han inte fått. Någon gång.

Foto: Matz Glimhed

EXTREMISM2017-09-02 07:00

– När jag fick kännedom om det här så meddelade jag först vår underrättelsetjänst, de i sin tur sköter kontakten med Säpo och skulle få svar på om de hade koll på den här individen eller inte, men jag har inte fått något svar än, säger Peter Johansson, kommunpolis.

Längre än till presstjänsten på Säpo kommer vi inte när vi vill ha svar på hur tågordningen ser ut i de fall den lokala polisen slår larm.

– Vi kan inte gå in på detaljer i hur vi arbetar och vilka vi följer eftersom det riskerar att störa vårt operativa arbete. Jag kan därför inte kommentera det enskilda fall du nämner utan endast ge generella svar, säger Johanna Blomqvist, pressekreterare på Säpo.

Därefter ger hon ett generellt svar där hon menar att Säkerhetspolisens samverkan med kommunen inte är primär.

– Säkerhetspolisen följer de våldsbejakande extremistiska miljöerna noga. Vi följer och motverkar enskilda brottsaktiva individer utifrån brottsmisstanke. Vi hämtar löpande in information och samverkar med andra myndigheter, i första hand Polismyndigheten på nationell och regional nivå. Vi arbetar också kontinuerligt för att förbättra vår samverkan med andra myndigheter. Vilken information vi lämnar till andra myndigheter kan vi inte gå in på. Samverkan med kommunerna är inte Säkerhetspolisens primära uppgift, det är företrädesvis Polismyndigheten som samverkar med kommunerna säger Johanna Blomqvist.

– Problemet är att vi får alldeles för lite information från Säpo, men de är så hemliga att jag inte vet om de håller på att jobba med den här individen eller inte, de kan ju haft honom på förhör fyra gånger, jag vet inte, säger Peter Johansson.

Dessutom menar han att om det nu rör sig om en handfull Norrköpingsbor som misstänks för att på något sätt ha samröre med extremism och/eller radikalisering så vore det bra om han fick veta vilka det är.

– Det vore ju bra om vi vet vilka det är så att vi tillsammans med kommunen kan jobba med dem, som det är nu kan vi inte arbeta tillräckligt effektivt.

Påtryckning uppifrån nationellt för att lätta på någon form av sekretess tror Peter Johansson är ett sätt att effektivisera arbetet mot extremism.

– Anhöriga kan vara jätteoroliga för vad som händer och dessutom finns det säkert en kader av folk runt omkring den misstänkte som vi skulle behöva prata med.

Läs mer:Efter radikaliseringslarmet

Läs mer: Kommunen begränsad i radikaliseringsarbetet

Läs mer:Säkerhetschefen: Nu vet vi

Läs mer:Misstänkt i Libyen i ett halvår

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om