Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olika syn på biennals värde

Göteborg backar ur Scenkonstbiennalen 2019 på grund av kostnaderna. Men årets arrangör Norrköping ser evenemanget som en chans att stödja även det lokala kulturlivet.

Östgötateatern. Åsa-Karin Svensson, enhetschef på kultur och fritidskontoret, Johan Celander, teaterchef för Östgötateatern och Ulricha Johnson, verksamhetschef för arrangerande Scensverige vid presentationen av Scenkonstbiennalen 2017.

Östgötateatern. Åsa-Karin Svensson, enhetschef på kultur och fritidskontoret, Johan Celander, teaterchef för Östgötateatern och Ulricha Johnson, verksamhetschef för arrangerande Scensverige vid presentationen av Scenkonstbiennalen 2017.

Foto: Patrik Selsfors

Evenemang2017-03-30 12:00

På tisdagen (28 mars) släpptes biljetterna till de publika föreställningarna som ingår i Scenkonstbiennalen 2017 – denna går av stapeln i Norrköping från den 23 till den 28 maj. Av en slump var också tisdagen den dag då Göteborgs kommun tog slutligt beslut om sitt arrangerande av Scenkonstbiennalen 2019. Sveriges Radios Kulturnytt har tidigare rapporterat om att Göteborgs kommun inte längre anser sig ha råd med arrangemanget.

Göteborgs kommun skulle gå in med lika mycket pengar som Region Västra Götaland: 1 till 1,5 miljoner kronor – alltså sammanlagt 3 miljoner vilket är förutsättningen för att få arrangera evenemanget.

– De pengarna finns inte inom nämndens ram. Kulturnämnden står inför stora utmaningar några år framöver, sade Kulturnämndens ordförande i Göteborg, Maria Voyvodova (S) till Kulturnytt och hänvisade till att stans kulturinstitutioner och omfattande infrastruktursatsningar som Västlänken kommer att sluka pengar.

Vad gäller den stundande biennalen i Norrköping gäller samma ekonomiska realiteter som i Göteborgsfallet: Den sammanlagda egenfinansieringen från värdstaden uppgår till 3,3 miljoner kronor. Upplev Norrköping AB samt Region Östergötland betalar 1 miljon kronor var och i december togs beslut i kommunstyrelsen att resterande 1,3 miljoner skjuts till från kommunstyrelsens anslag för ofördelade medel.

Från Norrköpings sida har man alltså gjort bedömningen att Scenkonstbiennalen innebär en möjlighet för en stad som länge haft en kulturell profil med flera större institutioner.

– Vi har kommit fram till att vill vi vara en attraktiv stad ska vi också vara en levande stad med ett rikt kulturliv. När människor väljer var de vill bosätta sig har kulturen en allt viktigare roll, säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi hade råd att behålla en symfoniorkester under Norrköpings riktigt svåra år och nu när vi mår bättre ekonomiskt är det viktigt att fortsätta satsa på kulturen. Vi tror att en sådan här Scenkonstbiennal bidrar till att understödja även det lokala kulturlivet och dessutom kommer ju många av alla de som reser hit för biennalen att upptäcka Norrköping.

En annan sak som Lars Stjernkvist lyfter fram är att det regionala stödet för stadens kulturliv har ökat, till exempel genom det nybildade Scenkonstbolaget:

– Kommunen har fått 5,5 miljoner från regionen i det syftet och det vill vi delvis använda till att stärka stödet till våra kulturinstitutioner. Det ska också tilläggas att Norrköping inte bara har spets utan också en stor bredd med många fristående teatrar och musik av olika sorter, säger Lars Stjernkvist.

Vad gäller Göteborg tycker Lars Stjernkvist att det är lite tveksamt att ställa kulturen mot infrastruktursatsningar som Västlänken.

– Man skulle även kunna ställa idrott och kultur mot varandra. Samhället lägger ju betydligt mer på idrotten och vill vi kunna erbjuda alla Norrköpingsbor upplevelser är kulturen mycket väsentlig. Det är stora grupper vi inte når utan ett levande kulturliv.

Scensverige som arrangerar Scenkonstbiennalen har till Kulturnytt sagt att beskedet från Göteborg kommer sent. Verksamhetschefen Ulricha Johnson hoppas dock att det ska gå att lösa på något annat sätt.

– Det kommer rätt oväntat faktiskt eftersom vi har haft en så lång process där vi har förankrat det här. Vi hamnar väldigt långt efter i vår tidsplan naturligtvis, kommenterade Ulricha Johnson till Kulturnytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!