Det är Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande, som tagit initiativet till en konferens om flyktingmottagande som ska äga rum i Norrköping i januari 2017.
Konferensen, med mellan 50 och 100 deltagare, ska samla politiker och tjänstemän från svenska och europeiska kommuner.
De 370 000 kronor som avsätts för arrangemanget är enligt Stjernkvist ett garantibelopp som kanske inte kommer att användas fullt ut.
– Vi har goda förhoppningar om att söka EU-bidrag och dessutom kommer vi naturligtvis att ta ut anmälningsavgifter, säger Lars Stjernkvist.
Sverigedemokraterna röstade emot på grund av pengarna, i övrigt fanns det en enighet i kommunstyrelsen, enligt Stjernkvist.
– Vi måste bli bättre på att lära av varandra när det gäller flyktingmottagandet, förklarar Lars Stjernkvist syftet med konferensen.
– Ska vi klara av flyktingsituationen på ett bra sätt i Norrköping och på andra ställen – då behöver vi lära av varandra, sprida de goda exemplen och se till så att vi tillsammans utvecklar flyktingmottagandet.
– Nu är det extra viktigt med tanke på att det är så många som har kommit till Sverige på kort tid. Då behöver vi utveckla mottagandet och vi behöver lära av de som på olika områden har varit framgångsrika.
Konferensen är också, enligt Stjernkvist, ett litet bidrag till att försöka få Europa att ta ett större gemensamt ansvar för flyktingmottagandet.
– Det som hände 2015 visar så oerhört tydligt att ett litet land kan inte ta ett så stort ansvar som Sverige tog. En kommun som Norrköping kan inte heller ta, i längden, ett mycket större ansvar än andra svenska kommuner.
– Slutsatsen är inte att stänga gränsen, utan slutsatsen är att vi i Europa hjälps åt. Där har det sett och ser fortfarande väldigt mörkt ut. Men med den här konferensen vill vi visa att det finns väldigt många, runt om i Europa, som ändå ser möjligheterna att klara av den här utmaningen, som under lång tid jobbat framgångsrikt med flyktingmottagande.
Två exempel är Lessebo, där man engagerat föreningslivet, och Hamburg, säger Stjernkvist.
Konferensen anordnas i samarbete med Linköpings universitet, främst Remeso, ett nationellt institut i Norrköping för migrations- och integrationsfrågor, och tankesmedjan Arena Idé. Enligt Stjernkvist finns några av Sveriges främsta forskare inom det här området i Norrköping.
Stjernkvist hoppas också på deltagande från myndigheter och den svenska regeringen.