Söndagen den 26 maj är det val till Europaparlamentet i Sverige. Då ska vi rösta fram vilka som representera Sverige i parlamentet de kommande fem åren. Några av dem som står på partiernas listor kommer från vårt område och vi på Folkbladet har valt att presentera några av dem, samt ta upp intressanta saker från länet som kan kopplas ihop med EU-frågor. Först ut var presentationen av Göran Färms nya bok ”Ett bättre Europa” i mitten av februari. Nu har turen kommit till Sverigedemokraten Naima Bahnam Johansson från Norrköping.
Hon gick med i SD 2015 och står nu på plats 27 på partiets EU-lista.
– Det visar att inget är omöjligt! Det är en jättestor känsla, att lilla jag från Mellanöstern kunde komma till den platsen. Det är en stor seger bara det, säger hon.
Gruppledaren Mattias Karlsson (SD) beskrev Naima som "de förföljda kristnas förkämpe " när han presenterade listan på sin facebooksida häromdagen. Ett epitet hon verkligen känner igen sig i.
– Ja, så är det. Absolut, säger hon och berättar hur hon under sin uppväxt i Syrien kände av förtrycket mot kristna, som drabbade hennes familj svårt, då hennes bror blev dränkt.
Då var det något som det inte talades högt om – det handlade mer om ett "smygande" förtryck – som inte alls uppmärksammades så som de senaste årens rensningar av kristna i Mellanöstern. Även om det pågått hela tiden. Sådant gör något med en, säger Naima.
– Jag är rädd här i Sverige. Rädd att det blir som i Syrien, säger hon och utvecklar:
– Innan det kom olika kulturer och religioner till Syrien så kände sig alla trygga. Nu ser jag samma sak hända här.
Läs mer: Färm vill få fler att prata om EU.
En annan hjärtefråga är arbetet mot våld och hedersförtryck. Något Naima själv har egna erfarenheter av, och som var det som fick henne att som blivande trebarnsmor lämna sitt hemland för att söka skydd för sig själv och barnen i Sverige, i början av 1990-talet.
– Det var fruktansvärt. Kvinnor misshandlas för att de tittar på något oskyldigt eller för att de föder flickor. Jag fick själv stryk på grund av det, säger hon.
I Sverige har hon byggt upp sitt "nya" liv från dag ett: arbetat, tagit körkort, mc-kort, tagit jägarexamen och lärt sig simma. I 21 år har hon nu drivit sin egen skönhetssalong.
– Jag vill inte vara begränsad bara för att jag är kvinna. Jag säger nej till alla kulturer som trycker ner kvinnor, säger hon.
Det är därför hon nu blir extra bestört när hon ser hur hedersförtrycket breder ut sig i det land som hon en gång flydde till för att slippa.
– När man kommer till Sverige måste man anpassa sig till kulturen här, bli en del av samhället och lära sig språket. Jag vill ha tillbaka Sverige, som det var när jag kom hit. Svenskarna måste upp med stoltheten, stå rakryggade! Det är inte skamligt att försvara det som varit fint med Sverige, då är det större skam att inte bry sig.
Hon pratar länge om hur mycket hon känner för Sverige och att hon – med ett invandrarhjärta som slår för det här landet – inte kan förstå hur andra svenskar inte känner likadant?
Blir hon invald i EU-parlamentet kommer hon att kämpa för frågor som rör hedersförtryck, förföljelse av kristna, småföretagandets villkor, miljö och handel. Att länderna i EU kan samarbeta mer kring dessa frågor är hon övertygad om.
– Redan i dag samarbetar man kring brottslighet, och hedersrelaterat våld är absolut brottsligt, exemplifierar hon.
Naima framhåller också det viktiga i sammanhållningen och de gemensamma värderingar som ett tryggt samhälle bygger på.
– Jag ifrågasätter det mångkulturella vi står inför idag. Det måste finnas en grund att stå på av gemensamma värderingar runt det som är viktigt för att samhället ska kännas tryggt, inbjudande och sammanhållet. Mångfald kan vara något bra, men det måste finnas en majoritetskultur vars värderingar vi kan enas kring och respektera, för att alla ska kunna värna sina särdrag.