Gabriella är Söderköpingstjejen som ville dra ut i världen på äventyr. Hon flyttade till London efter att ha gått ut frisörlinjen på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping. Fick jobb och mötte sitt öde: Craigh Hill.
Craigh är nyzeeländare. Som så många unga landsmän och -kvinnor drog han iväg till London, för att jobba och för att se den gamla världen. Han hade bra jobb på restaurang i Auckland, men ville något ännu bättre.
- London var oerhört lärorikt, där finns alla varianter av restauranger och det finns en marknad också för det allra bästa, säger Craigh.
För han har ambitioner med sin matlagning. Craigh tänker inte fortsätta att "make somebody else´s money", tjäna pengar åt andra. Målet har längre varit att starta eget.
Tur och retur
Gabriela och Craigh blev ett par i London och de hade planer på att flytta till Sverige.
- Men så fick Craigh ett jättefint jobb på Waiheke, en ö utanför Auckland, berättar Gabriella.
Så det blev södra halvklotet i stället och restaurangen på den den prisbelönta vingården Te Whau.
Men det blev snart uppbrott igen. De kom till Sverige 2007 och letade efter ett ställe som passade deras planer på att öppna eget.
- Vi hittade inget, så vi åkte tillbaka till Nya Zeeland på semester. Men stannade i två år, säger Gabriella.
Men världen är ju liten nu för tiden. På internet såg Gabriella att Engelholms skola var till salu. De la ett bud och fick skolan för 430 000 kronor. Skapligt pris för cirka 800 kvadratmeter bostad och en tomt på cirka 10 000 kvadrat.
Passar perfekt
Engelholm passade perfekt. Nära Gabriellas familj. Stor tomt för framtida odlingar. Stort hus, mycket stabilt och lätt att forma efter egna önskemål. Så sammanfattar Craigh deras val. Och det är klart att priset spelade stor roll.
- Ska man först betala ett par miljoner och sedan satsa lika mycket i renovering och ombyggnad är man snart bankrutt, säger Gabriella.
Eftersom uppvärmningskostnaden låg på hela 10 000 i månaden var nog Engelholm ett bostadsalternativ inte många övervägde. Men Craigh och Gabriella har investerat mer än de gav för skolan i bergvärme och egen borrad brunn. På sikt är det en god investering.
Byggstart
I sommar jobbar Craigh och Gabriella på Bondens Creperie i Söderköping. Craigh i köket, Gabriella i kassan och vid borden. Men när Bondens stänger för hösten kommer de att sätta full fart i den gamla skolan.
Skolsalarna ska bli sju hotellrum med dusch och toalett. Den gamla matsalen ska bli reception och bar. Slöjdsalen ska bli matsal. Gabriella och Craigh sitter böjda över ritningar, pekar och berättar. "Här ska vi riva, här ska vi bygga till". För att få någon plats att bo på själva tänker de bygga till en våning på den lite lägre delen av skolhuset.
Bröllop
Vilka är det då som ska komma hit ut i glesbygden? Till Söderköping är det ganska precis ett maratonlopp. 42 kilometer, till Norrköping en och en halv mil till.
Gabriella och Craigh är naturligtvis medvetna om detta, men tror inte det kommer att bli ett stort problem.
Folk vill gärna komma ut på landet, resonerar de. Det gäller bara att ha något bra att erbjuda. De tänker bland att satsa på bröllop. Gabriella är faktiskt regerande nyzeeländsk frisörmästare. Hon vann en nationell tävling och blev "Hairdresser of the Year" 2008. Tävlingen hålls bara vartannat år, så Gabriella regerar än.
Den yrkeskickligheten kommer väl till pass.
Egna grönsaker
De tänker odla sina egna grönsaker. Restaurangen ska erbjuda "fresh seasonal food", säger Craigh. Säsongsbunden mat på bra råvaror. Hög klass är det som gäller. Gabriella berättar att Craigh kan koka buljong i timmar hellre än att använda pulver eller tärningar.
- Jag vill göra mat efter mitt eget huvud, internationell mat, ethnical food, säger Craigh.
De tänker hitta sina råvaror så nära Engelholm som möjligt.
- Fresh food, grown here, säger Craigh.
Miljö och kretslopp är viktiga begrepp för Gabriella och Craigh. De planerar för ett eget ekologiskt reningsverk.
Nu väntar ett sanslöst hårt arbete i flera år för att Gabriella och Craigh ska förverkliga sina drömmar.
Omöjligt uppdrag? Nej inte alls. Men svårt.
- Skulle det gå åt pipan så har vi i alla fall ett bra ställe att bo på, säger Gabriella.