En kanalje i Vita Huset

11 juli 2019 06:15

Det bråkas mellan USA och Storbritannien efter att en brittisk ambassadör avslöjats med att ha beskrivit den amerikanske presidenten som inkompetent, opålitlig och dysfunktionell.

Trump å sin sida har kallat Storbritanniens premiärminister för ”katastrof”

Naturligtvis har de alla rätt.

Men det spelar ingen roll, därför det är ändå rätt troligt, som det ser ut just nu, att den amerikanske presidenten kommer att bli återvald. Det menageri av utmanare som Demokraterna har att välja från imponerar inte.

Fast följer vi medierna – inte minst de svenska – framstår det som märkligt att Donald Trump ännu inte har blivit inspärrad på dårhuset. Kanske rent av tillsammans med sina väljare.

Och om kanaljen i Vita Huset blir omvald kommer de att ytterligare stärka den nationalistiska tidsandan. Allt fler politiker kommer att tala om det egna landets bästa, snarare än att rädda mänskligheten.

Den som vill mäta graden av nationalism kan, lite fyrkantigt, exempelvis räkna efter hur många gånger partierna nämner Sverige, svenskarna, vårt land etc i sina Almedalstal.

Jimmie Åkesson vinner lätt genom att klämma in hänvisningar till Sverige och vårt folk över 160 gånger, vilket kanske inte är så konstigt eftersom det är hela affärsidén med Sverigedemokraterna.

Den som intresserade sig minst för vårt land var miljöpartiets språkrör Bolund. Han fick å andra sidan in flest ”klimat”-hänvisningar, nästan 20 stycken, vilket kanske förklarar varför partiet går dåligt. De som får rösta här är svenskarna, inte mänskligheten.

Åkesson och Kristdemokraterna däremot, de nämner knappt klimatet överhuvudtaget, om alls.

I nationalistligan kom Moderaterna god tvåa, med drygt hundratal hänvisningar till det svenska. Och hälften så många som moderaterna fick Annie Lööf till, ca 50 gånger.

Övriga partier klarade talet genom att nämna nationen mellan 20 och 40 gånger.

Låt oss gissa att vi kommer att få allt fler partiföreträdare som anspelar på den svenska nationen, som säger sig vara stolta men inte nöjda med vårt land. Några kanaljer kommer vi knappast välja. Det räcker med att de lovar vara blågula.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stig-Björn Ljunggren