Regeringen har satsat drygt 284 miljoner kronor på personalförstärkning inom elevhälsan för 2018. Norrköpings kommun och Finspångs kommun är de enda kommunerna i Östergötland som inte har sökt bidraget. Att Norrköping inte har sökt bidraget beror enligt Caroline Amnéus, presskommunikatör på Norrköpings kommun, på att utbildningskontoret gick in i 2018 med ett budgetunderskott.
– Medlen är till för att delfinansiera de här extra tjänsterna inom elevhälsan, alltså måste kommunen själv gå in med pengar. Ansökan skulle vara inne tidigt på året och vid den tiden gick utbildningskontoret in i det nya året med ett underskott på 50 miljoner kronor. I det läget ansåg man att det inte fanns någon möjlighet att själva gå in och finansiera extra tjänster. Det man gjorde då var att avvakta med ansökan.
Läs mer: Sen upptäckt av budgetunderskott
Linköping får över åtta miljoner kronor. Söderköpings kommun får strax under 1,5 miljoner kronor. Norrköping kammar hem noll. Enligt utbildningsdirektör Sofie Lindén kommer de att söka bidraget till hösten istället.
– Ett krav för det här stadsbidraget är att det blir en utökad förstärkning av personalen. Vi har börjat med en dialog kring det här och ska titta närmare på det direkt efter semestern. Vi har pratat med elevhälsan och personalkontoret om det för att säkra att vi har en god uppföljning av bemanningen så att vi kan synliggöra ökningen av personalen. Vi måste titta på vart den här bemanningen ska vara, säger utbildningsdirektör Sofie Lindén.
Utbildningskontoret gick in i 2018 med ett underskott på 50 miljoner kronor. Enligt Sofie Lindén är man på väg att få ordning på budgeten.
– Vi gör en rapportering till nämnden varje månad eftersom vi har ett mål att nå budget i balans för 2018. Det är vi på väg emot. Alltså ska vi söka bidraget nu under hösten för att kunna få förstärkning till 2019.
Vad kommer ni i sådana fall att satsa på för områden?
– Det måste vi titta på efter semestern. Vi vet att vi behöver förstärka med skolpsykologer. Våra kuratorer har också väldigt mycket att göra. Vi måste identifiera vilka delar av staden och vilka skolor som har störst behov.