Vitsippsfyllda skogsslänter, ljusgrönspirande åkrar så långt ögat kan nå, fågelkvitter och dofter av en vår som nyss anlänt. Det är inte svårt att tycka om det man möts av när man kommer till gården Stjärntorp utanför Vånga. Och om ett par månader – när ännu mer står i blom och sommaren förhoppningsvis intagit sitt grepp över gården och omgivningarna – kommer ett tiotal familjer få spendera ett par dagar här. Bakom initiativet ”Barfotabarn” står en 27-årig tjej som gått och funderat i banorna ett par år, och som nu gör slag i saken.
– Nu händer det på riktigt, säger Linnea Ivarsson Claesdotter.
Hon är född och uppvuxen på Stjärntorp. Pappa Claes gick bort när Linnea var tre år. Kvar på gården blev storebror Erik, mamma Gudrun och så mormor och morfar, som bodde i huset intill mangårdsbyggnaden. Hon vet därför hur det kan vara att växa upp med en ensamstående förälder. När Linnea var 23 gick även hennes mamma bort.
– Det tar några år att ta sig igenom. Men nu känns det bra att göra något nytt. Jag vill dela med mig av det jag har och ge till andra.
Genom sina livserfarenheter, och ett stort engagemang i kvinnojouren under sina studieår på Handelshögskolan i Göteborg, har känslan för att hjälpa utsatta i samhället vuxit fram.
– På kvinnojouren såg jag hur minoritetsgrupper i samhället kan ha det tufft. Och hur lätt det faktiskt är att hjälpa – bara en liten gest kan ge och betyda så mycket för någon annan. Jag och min bror har så mycket plats, så varför inte dela med oss? säger hon.
Genom ett samarbete med Norrköpings kommun, bussteamet och Diakonicentrum i Norrköping kommer tio familjer att få chansen att spendera ett par dagar på Stjärntorp. Familjerna får ansöka om en plats och kommunen, som har mest kontakt med de ensamstående som annars har svårt att komma iväg på semester med sina barn, hjälper till så att de som kanske har störst behov av vistelsen också kommer iväg. Redan har en ansökan kommit in.
– Det var verkligen jättehäftigt när första ansökan kom in! Det blir på riktigt, det här som jag gått och funderat på, säger Linnea.
Familjerna får bo i ”rättarens” gamla hus, som just nu renoveras. Där finns sovplatser med delat dusch och bad. Två familjer åt gången kan komma och ta del av allt som finns i närheten: grilla, plocka blommor, klappa kaninerna och titta på hönsen, gå till sjön, ta en fika i kohagen, ja bara fantasin sätter gränser.
– För mig är det här ett sommarparadis och det vill jag förmedla, säger Linnea.
Förutom familjer, som denna första ”pilotsommar” bör vara bosatta i Norrköping för att kunna ansöka om en plats, söker Linnea även efter volontärer.
– Man får anmäla sitt intresse, vad man vill göra här och hur länge. En del kanske bara är här ett par timmar, andra några dagar. Det kan vara bra att det finns någon som följer med till sjön, som kan vara en trygghet för familjerna, menar Linnea.
Under sommaren kommer även en hel del aktiviteter att erbjudas, som också kräver viss hjälp från volontärer. Aktiviteterna är hämtade ur Linneas egna barndomsminnen.
– Det blir utflykter till Mårängens camping, Vånga hemliga grottor och Veteklint som har en vacker utsikt, exemplifierar hon.
Under dagarna på Stjärntorp får familjerna ta med sig sin egen mat. Men resan dit och hem och boendet står Barfotabarn för.
Drömmen är att vidareutveckla Barfotabarn och jobba med det på heltid.
– Det här är min dröm, säger hon.