Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Elpriserna på väg uppåt

Det varma och torra vädret är inte bara illa när det gäller djurfoder eller brandrisk, dessutom påverkas elpriset som nu är det högsta sedan 2008. Det kan betyda flera tusen kronor dyrare el per år för villahushållen.

Elpriserna är ovanligt höga till följd av värmen och torkan.

Elpriserna är ovanligt höga till följd av värmen och torkan.

Foto: TT

EL2018-07-31 15:00

Det ovanligt varma och torra vädret kan nu räknas i månader och med detta har den så kallade hydrologiska balansen (vattenbalansen) fått ett underskott. Detta kan i sin tur leda till vattenbrist i vinter och har tillsammans med rekordhöga råvarupriser redan nu drivit upp elpriserna i Sverige.

I ett pressmeddelande från Vattenfall konstateras att priserna nu är på nivåer de inte varit sedan 2008 – alltså för tio år sedan: det rörliga elpriset ligger på 54,06 öre per kilowattimme (kWh) i elområde tre (bland annat Östergötland).

– Extremsommaren har visat sig bli extrem på många sätt. Det vi önskar mest av allt just nu är ordentligt med nederbörd som kan släcka bränderna och fylla på vattenmagasinen, säger Jonas Stenbeck, chef Vattenfall Försäljning.

Som om det inte vore illa nog har högtrycket även lett till att vindkraften producerat mindre.

– Med fortsatt torrt och varmt väder kommer priserna sannolikt att fortsätta vara höga eller till och med stiga ytterligare, fortsätter Jonas Stenbeck som råder kunderna att binda sina avtal i rådande läge.

– Efter ledigheterna brukar användningen av el oftast öka och det kommer att märkas på elräkningen. Vill du slippa överraskningar och ha kontroll på din månadskostnad så är min rekommendation att du väljer att binda ditt elavtal.

När det gäller vattenmagasinen har det varit i stort sett normala fyllnadsgrader hittills men markvattennivåerna är nu låga och ökar risken för vattenbrist i vinter – något som framhölls av eljämförelsesajten elskling.se i ett pressmeddelande redan i början av juli.

- Olika analyshus estimerar underskottet till cirka 20 TWh vilket är en ganska extrem nivå. Detta gör att vattenkraften får hushålla med vattnet för att få det är räcka längre fram. Något som ger vinterpriser redan på sommaren, kommenterade då Faraz Azima, vd för elskling.se.

Man konstaterade då också att om elpriset skulle stanna på samma nivå som i juni får villahushåll med rörligt elpris en ökad årskostnad på 4 000 kronor jämfört med 2017.

– Vi kan aldrig förutse vilka elpriser vi får framöver men både det fasta och rörliga elpriset ligger idag högre än tidigare och inget pekar på att den trenden kommer vända i närtid, fortsatte Faraz Azima.

– Hushåll med rörligt elpris bör därför vara beredda på dyrare elräkningar framöver och försäkra sig om att avtalet är konkurrenskraftigt.

Elkostnaden

Elpriset:

Du kan själv påverka hur mycket du betalar för din el. Dels kan du minska mängden el du använder, dels kan du välja det elhandelsföretag och elavtal som passar dig.

Elnätsavgift - en abonnemangsavgift och en rörlig överföringsavgift

Abonnemangsavgiften utgår från storleken på din huvudsäkring. Se därför till att du inte har en större huvudsäkring än du behöver. Den rörliga avgiften påverkas av hur mycket el du använder.

Skatter

I det totala elenergipriset ingår skatt och myndighetsavgifter med cirka 30-40 procent.

Källa: Vattenfall

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!