De är nu hemma igen, med många nya bilder, nya möten och upplevelser i bagaget. När Folkbladet hälsar på förbereder de en presentation av vad de varit med om, inför ett öppet hus på skolan.
Klaksvik, en stad på Färöarna, är en av Norrköpings vänorter. Elever i åttan på Ektorpsskolan fick anmäla sitt intresse för att följa med dit. Fjorton elever från olika klasser fick chansen.
Det handlar om ett nordiskt utbyte, Nordisk plattform, där Norrköping har ett utbyte med sina vänorter. I Klaksvik mötte Ektorpseleverna också elever från danska Odense och norska Trondheim.
Temat i år var traditioner.
Vad har det här betytt för eleverna?
– För många av eleverna är det bara att få resa, att få se ett annat ställe, säger Karin Henriksson, speciallärare på Ektorpsskolan.
Många av eleverna hade aldrig flugit tidigare. Nu tog man bussen till Köpenhamn och flög till Färöarna. Fem dagar var de borta, varav tre hela dagar på Färöarna, med fullt program och utflykter, medan två dagar var resdagar.
Hur var det att vara iväg?
– Jättehäftigt. Naturen, att det verkligen kan se ut så. Det var typ kullar överallt, med bara gräs och ingen skog. Man såg knappt något träd, säger David Strömbäck, 14.
– Det var roligt att får kunde gå fritt där, säger Emelie Sjösten, 13.
Joachim Hallgren, 14, berättar om hur eleverna i mindre grupper, mixade från olika länder, berättat för varandra om sina traditioner.
– Vi fick testa på färöisk dans. Det var jättekul, säger David Strömbäck.
Ett steg åt höger och ett åt vänster, och en massa sånger beskriver han dansen. Sångerna byggde på olika sagor.
Eleverna på Ektorpsskolan berättade om sina traditioner på skolan, skoljogg, maskerad och skolavslutning, och om vad man kan göra och se i Norrköping.
Johannes Waldemar, 14, beskriver Klaksvik som en ganska liten stad, men med många hus som ligger tätt.
– Och många bilar, fyller 14-årige Aws Aljaderi i.
Eleverna fick prova på att fiska också. Aws fick upp en sej.
– Dag tre åkte vi till en annan ö. Då fick vi höra lite sägner, om sälkvinnan, berättar David Strömbäck.
Det är en legend om att när man dör i havet så förvandlas man till en säl, berättar han. Enligt sägnen kommer sälarna en natt om året upp på land, tar av sig sina sälskinn och festar med folket i byn. Sedan följde en sorglig historia om kärlek, död och en förbannelse.