I valrörelsen steg temperaturen i frågan om elförsörjning i takt med priserna. En stabil och säker tillgång på el är en förutsättning för de flesta företag som vill driva och utveckla verksamhet.
Östsvenska Handelskammarens medlemmar är verksamma i elområde SE3 som har de näst högsta elpriserna i landet. Under slutet av september och början av oktober har Handelskammaren undersökt hur företagen påverkas utifrån rådande situation. Enkäten, som cirka 200 företag har svarat på, visar att 63 procent av företagarna funderar över tillgången på el. På frågan om hur oroliga bolagen är över elprisutvecklingen svarar 83 procent att de är oroliga, varav 46 procent är mycket oroliga.
– Vi ser höjningar på fem-sexhundra procent i elräkningar hos vissa företag. Det finns ett exempel där ett ganska litet företag med elräkningar som vanligtvis skulle ligga runt 17 000 kronor i månaden idag får betala upp mot 70 000 kronor. Har man då inga marginaler så är det ganska uppenbart vad som händer med dessa företag, säger Maria Björk Hummelgren.
Hos knappt hälften av de svarande har verksamheten påverkats av elpriserna. Medel som skulle gått till investeringar, eller annan utveckling av verksamheten, behöver istället gå till elräkningar. Några anger att deras verksamhet kan bli olönsamma under vintern och några varnar för att verksamheten kan behöva läggas ner.
– Som vi ser i enkäten riskerar elpriserna att leda till både stopp i produktion och att företag går i konkurs. Priserna kan också leda till att flera väljer att investera i energieffektivisering som på lång sikt kan vara en bra sak. Samtidigt finns risken att företag tvingas pausa sina investeringar för att pengarna istället går till att betala elräkningarna, säger Maria Björk Hummelgren.
Hon förklarar att arbetet Handelskammaren gör främst handlar om att belysa problemen som uppstår i näringslivet i samband med elpriskrisen.
– Vi gör vad vi kan för att föra fram företagarnas talan. Både när vi pratar med media och i kommunen för att belysa de problem som påverkar näringslivet. Just nu är krismedvetenheten väldigt bred och svenska kraftnät gör vad de kan med sina investeringar. Det pratas om investeringar i både produktion och kapacitet att överföra el från norra Sverige till de sydligare delarna, avslutar hon.