Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tusentals barn ekonomiskt utsatta

Mer än vart tolfte barn i Östergötland lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden visar nya siffror.




Nya siffror  visar att det är vanligt att barn växer upp i familjer där föräldrarna har skulder hos Kronofogden.

Nya siffror visar att det är vanligt att barn växer upp i familjer där föräldrarna har skulder hos Kronofogden.

Foto: Kallestad, Gorm

EKONOMI2019-06-26 15:00

Sommarlovet är här.

En glädjens tid för många, men inte för alla.

För barn som lever i familjer som har ont om pengar kan ledigheten vara en jobbig tid.

Det kan vara tufft att få se kompisarna åka på semester medan de själva får stanna hemma.

Nya siffror från Kronofogden visar att det är vanligt att barnfamiljer lever i ekonomisk utsatthet.

Drygt 8 000 barn i Östergötland växer upp i ett hem där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden.

Det motsvarar mer än vart tolfte barn.

– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Det skiljer sig en del mellan kommunerna i länet. I Norrköping är det 9,7 procent av barnen som lever i skuldsatta familjer. Högst andel är det i Ödeshög, 12,7 procent, medan Linköping har lägst andel med 6,4 procent.

I landet som helhet handlar det om nästan 183 000 barn, vilket motsvarar mer än vart tolfte barn. Till det kommer ett okänt antal barn i hushåll med små marginaler.

Kronofogden och Bris, Barnens rätt i samhället, samarbetar sedan några år tillbaka för att stötta barn som är oroliga över familjens ekonomi.

– Bris kan inte hjälpa till med pengar, men vi kan ge barnen stöd i hur de kan hantera känsliga situationer. Till exempel när de inte kan följa med på utflykter eller andra aktiviteter för att familjen inte har råd. Vi kan exempelvis föreslå saker som inte kostar pengar och berätta att kompisarna ofta är mer förstående än de tror, säger Ellen Hedlund, kurator på Bris, i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om