Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svenskarna betalar allt mer skatt

Aldrig tidigare har svenskarna betalat så mycket inkomstskatt på kapital som 2017. I länet betalar Vadstenaborna mest och Finspångsborna minst, per person.

Mer skatt. Det betalar vi svenskar.

Mer skatt. Det betalar vi svenskar.

Foto: Pontus Lundahl/TT

EKONOMI2018-01-17 17:00

Det är Nyhetsbyrån Sirén som tittat på färsk statistik från Statistiska Centralbyrån. Där kan man se att inkomstskatten på kapital ökat rejält från 1992 till och med i dag. Medan svenskarna 1992 betalade 20,7 miljarder i inkomstskatt på kapital, var siffran 92,3 miljarder förra året – en ökning med 356 procent.

– Själva inkomstskatten på kapital är väldigt hög i år, 92 miljarder, vilket är den högsta siffran som vi har sett, säger Johan Åhman, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Förra året betalade svenskarna i snitt 9 200 kronor per person i inkomstskatt på kapital. Ingen av länets kommuner kommer upp i den siffran. Vadstenaborna betalar i snitt högst i länet med drygt 9 000 kronor per person. Lägst hamnar Finspångsborna på drygt 4 200 kronor per person. Norrköpingsborna betalar drygt 5 800 kronor och Söderköpingsborna knappt 6 800 kronor per person.

Och det ser olika ut i olika kommuner och delar av landet. Mest skattade Danderydsborna med 80 600 kronor per invånare 2017, minst Norsjöborna med 2 100 kronor per invånare.

– Det är ett par kommuner, som Danderyd och Lidingö, som brukar sticka ut i den här typen av statistik. I andra änden finns lite mer glesbygdsartade kommuner, säger Johan Åhman.

Till inkomst av kapital räknas inkomster och utgifter som inte kan hänföras till näringsverksamhet eller tjänst. Det kan till exempel vara utdelning på aktier, vinst vid försäljning och ränteutgifter. Endast fysiska personer (privatpersoner och dödsbon) beskattas för inkomst av kapital.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!