Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kontantlöst blir problem

Allt färre använder kontanter i en tid präglad av digitala lösningar – samtidigt som banker slutar med kontanthantering. Länsstyrelsen ger idag stöd för betaltjänstombud till två orter: Sankt Anna och Arkösund.

Tyrislöt. Ute i Sankt Anna. Sankt Anna får stöd av länsstyrelsen för netaltjänstombud.

Tyrislöt. Ute i Sankt Anna. Sankt Anna får stöd av länsstyrelsen för netaltjänstombud.

Foto: Patrik Selsfors

EKONOMI2017-12-01 16:00

De senaste åren har det skett en accelererande utveckling mot digitala betalningssätt i våra butiker och samtidigt har alltfler banker skurit ner på sin kontanthantering. Det här har inneburit att det finns områden i länet som saknar grundläggande betaltjänster. I rapporten "Bevakning av grundläggande betaltjänster" ger Länsstyrelsen Östergötland (som har ansvaret för denna fråga) sin syn på läget i länet.

Rapporten visar att det finns geografiska områden i länet där det brister när det gäller grundläggande betaltjänster. Det handlar om skärgårdsorterna Sankt Anna och Arkösund som också får stöd av länsstyrelsen för att få det att fungera.

– Vi på Länsstyrelsen kan ge stöd till betaltjänstombud på de orter där marknaden inte tillgodoser behovet av betaltjänstlösningar. Ofta rör det sig om lokala handlare där man till exempel kan ta ut pengar eller lämna dagskassor, säger Christoffer Ahlgren, processledare grundläggande betaltjänster i Östergötlands län.

Det här stödet kan bli aktuellt på fler platser framöver eftersom vissa problem nu även förekommer i vissa tätorter. Man ser att vissa föreningar kan ha svårt att hitta kostnadseffektiva lösningar för att sätta in sina dagskassor.

– Grundläggande betaltjänster är ett prioriterat område som vi arbetar fokuserat med i det regionala serviceprogrammet, arbetet sker också i samverkan med landsbygdsprogrammet, berättar Christoffer Ahlgren.

Man konstaterar i rapporten att de största problemen har äldre över 80 år och det finns en tydlig genusproblematik: fler kvinnor är över 80 år och många av dessa bosatta på landsbygden saknar körkort och blir då mer sårbara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!