I botten på länslistan

Finspångsbon skattar minst i Östergötland räknat per invånare när det gäller skatt på inkomst av kapital. I andra ändan av spektrat ligger Vadstena som toppar länslistan.

IVO kräver in en straffavgift från kommunen.

IVO kräver in en straffavgift från kommunen.

Foto: Claudio Bresciani/TT

EKONOMI2018-01-21 15:00

När man jobbar eller driver ett företag betalar man skatt på inkomst av tjänst och näringsverksamhet. Det finns också en annan kategori: inkomst av kapital som handlar om exempelvis utdelning på aktier, uthyrning av privata tillgångar, vinst vid försäljningar på tillgångar och ränteutgifter. Överskott av kapital beskattas med en statlig skatt på 30 procent och storleken på denna säger alltså också något om hur många i en kommun som har privata förmögenheter men också att bostadsmarknaden inneburit vinstaffärer för många.

Lägst skatt på inkomst av kapital i Östergötland betalade invånarna i Finspång. Sammanlagt skattade man 90 974 000 kronor vilket utslaget på kommunens befolkning blir 4 226 kronor per invånare. Detta kan jämföras med Vadstena som skattar mest i länet: 58 790 000 kronor vilket innebär 9 093 kronor per invånare (alltså fortfarande under rikssnittet).

När det gäller skatten från privatpersoner för kapitalinkomster i Sverige har denna sammantaget ökat med hela 71 miljarder kronor (motsvarande 346 procent) de senaste 25 åren. Bara sedan 2015 har den ökat med omkring 23 miljarder. Det säger sig självt att skillnaderna i landet är stora: i Danderyd, som toppar listan, skattade invånarna 80 600 kronor per invånare för 2017, enligt statistik från Statistiska centralbyrån (SCB). Allra minst skattade invånarna i Norsjö med 2 100 kronor per invånare.

– Det är ett par kommuner, som Danderyd och Lidingö, som brukar sticka ut i den här typen av statistik. I andra änden finns lite mer glesbygdsartade kommuner, säger Johan Åhman, statistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

Rikssnittet för kapitalinkomstskatten för 2017 låg på 9 200 kronor per person och i det perspektivet kan man konstatera att Östergötland som helhet hamnar lågt, en bra bit under denna summa.

Kapitalinkomst

Till inkomst av kapital räknas inkomster och utgifter som inte kan hänföras till näringsverksamhet eller tjänst.

Det kan till exempel vara uthyrning av privata tillgångar, utdelning på aktier, vinst vid försäljning av tillgångar och ränteutgifter.

Endast fysiska personer (privatpersoner och dödsbon) beskattas för inkomst av kapital.

Överskott av kapital beskattas med en statlig skatt på 30 procent och vid underskott medges skattereduktion.

Källa: Skatteverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!