Det beror på att barnbidraget höjs från och med mars månad 2018. Även studiebidraget för studerande i främst gymnasieskolan höjs med 200 kronor och det är första gången på över tio år som bidragen höjs. Regeringen ökar summan för att öka jämlikheten och underlätta den ekonomiska situationen för Sveriges barnfamiljer.
– Man behöver inte göra något speciellt, utan det går automatiskt via oss, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren.
Totalt handlar det om 1,3 miljoner personer i Sverige som nu får höjt barn- eller studiebidrag, varav drygt 56 000 i Östergötland. Finansminister Magdalena Andersson (S) har tidigare berättat att Sveriges ekonomi går starkt och att man nu väljer att använda delar av reformutrymmet för att höja de två bidragen.
– Det går bra för Sverige och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Därför höjer vi nu barnbidraget och studiebidraget. Genom att investera i barnfamiljer och deras ekonomiska situation stärker vi jämlikheten och den svenska modellen, säger finansminister Magdalena Andersson.
Barnbidragshöjningen gäller såväl helt barnbidrag som förlängt (som kan betalas ut till personer över 16 år som studerar i grundskolan eller särskolan). Helt barnbidrag blir efter höjningen 1 250 kronor.
– Det är ett välkommet tillskott till barnfamiljernas ekonomi. Det betyder mest för dem med lägst inkomster, som ensamstående med två eller flera barn, eftersom det utgör en större del av deras hushållsinkomst, säger Niklas Löfgren.