Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler vill bli skuldfria

Efter att reglerna för att ansöka om skuldsanering förenklades har Kronofogden fått in rekordmånga ansökningar.

Rekordmånga. Efter förenklade regler har Kronofogden fått in rekordmånga ansökningar om skuldsanering.

Rekordmånga. Efter förenklade regler har Kronofogden fått in rekordmånga ansökningar om skuldsanering.

Foto: Carolina Makkula

EKONOMI2018-02-11 08:00

I Norrköping har antalet ansökningar mer än fördubblats mellan åren 2016-2017. Enda kommunen i Östergötland där antalet ansökningar har minskat är Ödeshög, där ansökningarna har minskat med drygt 7 procent. Störst ökning har det varit i Finspång där de ökat med nästan 200 procent.

Skuldsanering innebär att du slipper betala hela eller delar av din skuld. Under fem år lever du på existensminimum utifrån en betalningsplan som gjorts av Kronofogden. Sedan är du skuldfri.

Att fler ansöker om skuldsanering innebär också at arbetsbelastningen på Kronofogden blivit väsentligt högre och trots att man fått förstärkning personalmässigt så tar det lång tid att starta en handläggning. Man kan få vänta i drygt fyra månader innan ett förstasteg mot skuldsanering kan tas.

Lagändringen som gjort det enklare att ansöka om skuldsanering innebär bland annat att du kan ansöka på webben, att man har två betalningsfria månader per år och att det är Kronofogden som fördelar pengarna du är skyldig, något som tidigare gjordes av den skuldsatte.

Ansökningar skuldsanering:

2016 - 2017

Norrköping 192 404 +110,4 procent

Finspång 13 38 +192,3 procent

Söderköping 9 25 + 177,8 procent

Östergötland 516 970 + 88,0 procent

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om