Under det senaste året har livsmedelspriserna ökat med 14 procent och de som tidigare har levt på marginalerna har det idag svårt att få hushållsekonomin att gå ihop.
I Stadsmissionens fattigdomsrapport för 2022 hamnar Norrköping på plats 59 av 290 kommuner med högst andel invånare i ekonomisk utsatthet. Här lever 8,4 procent i ekonomisk utsatthet, där riksgenomsnittet ligger på 6,9 procent. Denna siffra placerar Norrköping högst på listan av kommuner i Östergötland, tätt följt av Linköping som hamnar på plats 63 med sina 8,3 procent.
– Det råder inget tvivel om att de personer som tidigare låg på marginalen inte klarar sig nu. Vi ser att allt fler behöver vår hjälp. Pengarna räcker inte till det allra nödvändigaste som mat på bordet, berättar Sanna Detlefsen, direktor vid Stadsmissionen Linköping.
Stadsmissionen är djupt oroad över den uppkomna situationen och den förväntade utvecklingen under hösten och vintern.
– Hittills har vi en ökning på förfrågningar om hjälp på cirka 20 – 30 procent. Vi ser också helt nya målgrupper som söker sig till oss. Människor som har ett arbete att gå till, men där låga löner gör att de inte får ekonomin att gå ihop på grund av höjda levnadskostnader. En stor utgift är hyran, vilket gör att allt fler söker mindre och billigare boenden. Tyvärr finns här ett mycket begränsat antal, säger Sanna Detlefsen.