Varje år sedan 2006 har Nordea undersökt hur många barn som får regelbunden fickpeng. 2006 handlade det om 76 procent av alla barn, nu är siffran nere på 57 procent. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson tycker att det är föräldrars ansvar att lära sina barn pengars värde tidigt i livet. Ett av problemen verkar dock vara föräldrarnas brist på kontanter.
– Vi befinner oss i ett skifte där vi inte längre har kontanter i omlopp och då har föräldrarna inte längre några synliga pengar att lämna över till barnen. Men det är fortfarande lika viktigt att man i tidig ålder lär sig hushålla med pengar. Därför måste vi nu lära barnen att använda de nya digitala sätten att hantera pengar, säger hon.
När föräldrarna inte själva använder kontanter längre, och barnen är för små för att ha ett eget bankkort, eller föräldrarna tycker att de är för små för att hantera ett bankkort, kan det tyckas svårt att lära barnen hantera pengar.
– Våra barn får månadspeng emellanåt, veckopeng har jag gett upp helt eftersom jag aldrig har kontanter. Jag funderar på ett kort till dottern som snart fyller elva år, men jag tycker egentligen att det är för tidigt då jag lever i tanken att det är viktigt hon lär sig hantera ”riktiga” pengar först. Men det kräver ju att hon får några..., säger föräldern Therese Eklöf.
Madeleine Lindgren har två söner på åtta och tio år, och upplever ibland samma problem med kontanterna. I dagarna har hon därför ansökt om bankkort.
– Det har inte fungerat med kontanter. Det är ofta vi glömmer att ta ut pengar, säger hon och berättar att Kewin får 40 kronor i veckan medan lillebror får 20.
Enligt Nordea får de yngsta barnen sina fickpengar i kontanter, medan banköverföring är vanligast för barn mellan 15 och 17 år.
– Idag finns det många sätt att föra över pengar som till exempel Swish. Barnen vill göra som föräldrarna och den digitala världen är självklar för nya generationer, men föräldrarna måste så klart bedöma om barnet är moget att hantera detta eller inte, säger Ingela Gabrielsson.
En liten, men växande skara, får hela eller delar av sina fickpengar i form av surftid. Det är så Michaela Leo ger sin son fickpengar.
– Om han sköter sig handlar jag en typ av digital valuta till honom. Han spelar ett spel där han kan köpa grejer till sin gubbe i spelet, som kostar riktiga pengar, säger hon.
Enligt Nordeas undersökning får de flesta som får fickpengar det på månadsbasis, medan en stor del får sina pengar mer sporadiskt. Ingela Gabrielsson tycker att det är bättre att ha en ordentlig plan.
– Gör en plan för hur mycket pengar barnen ska få. Försök att ge regelbunden vecko- eller månadspeng och prata gärna med dina barn om hur pengarna ska användas utan att detaljstyra.
65 procent av barnen i undersökningen får själva styra hur de ska använda pengarna, och det tycker Ingela Gabrielsson är bra.
– Själva poängen med fickpengar tycker jag är att tidigt lära sig om privatekonomi. Då tycker jag det blir fel om föräldrarna styr för mycket, men självklart ska man vara ett stöd för barnen och ge goda råd, säger Ingela Gabrielsson.
Hur mycket pengar barnen får varierar också mellan åldrarna. Barn mellan nio och elva får 220 kronor per månad i genomsnitt, medan tolv- till fjortonåringar får 360 kronor i snitt och femton- till sjuttonåringarna får 800 kronor i snitt. 74 procent av alla barn har även ett eget sparkonto. De minsta barnen under sex år har i genomsnitt 20 000 kronor på sitt sparkonto och barn i åldern femton till sjutton har 55 000 kronor.