Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ekön till fots med naturguide

Länsstyrelsens naturguidningar på olika platser i länet har i år utökats med flera nya områden. Ekön i Finspångs kommun är ett av dem och i går guidade Martin Larsson en grupp naturintresserade personer.

Länsstyrelsens naturguide Martin Larsson visade gruppen de olika blommor som växer på Ekön.
Foto: Titti Olovsson (0122-131 75)
titti.olovsson@folkbladet.se

Länsstyrelsens naturguide Martin Larsson visade gruppen de olika blommor som växer på Ekön. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se

Foto:

EKÖN2005-06-07 06:00
Det är visserligen grått och regning över Ekön på måndagen, men det är ändå vackert. Lite regnväder kan inte förstöra det faktum att naturens grönska är som allra finast just nu.
Tio personer har samlats för att under några timmar guidas på Ekön av Martin Larsson. Han jobbar på länsstyrelsen där man under en period satsat på ett så kallat guideprojekt med hjälp av EU-pengar.
- Vi vill visa upp olika naturområden som finns i Östergötland. Ofta är det naturreservat, men Ekön är inget naturreservat, men det är ett område som ingår i Natura 2000, berättar Martin Larsson.
Natura 2000 är ett nätverk inom EU där olika värdefulla naturområden finns med.

Fina betesmarker
Inför årets guidningar i Östergötland har ett antal nya naturområden tagits med. Ekön är ett av dessa.
- När jag var grabb och var med i naturskyddsföreningen i Finspång var jag mycket här och tyckte att det var ett fint område så jag ville att det skulle vara med, säger Martin Larsson.
- Ekön har framförallt fina betesmarker och det är en väldigt skiftande naturmiljö, fortsätter han.
Vi vandrar till att börja med förbi mycket björkskog, några enar här och där, ser betande kor, hör fåglar kvittra och stannar till för titta på olika blommor som Martin Larsson visar.

Värdefull ek
- Här är det mycket smörblommor och det indikerar att marken är påverkad av gödsling, förklarar han.
Några stannar till och känner på tjärblomstrens klibbiga stjälkar. Vi tittar på mandelblom, styvmorsviol och fetknopp. Vi får lära oss skillnaden mellan kanadagäss och vitkindade gäss. Martin Larsson berättar också att det finns gott om ek i Östergötland. På Eköns norra del finns det också gott om ek, och särskilt många gamla ekar. Gruppen stannar till vid en stor, gammal ek med håligheter.
- Jag skulle gissa på att den här är minst ett par hundra år gammal. Den här är hur värdefull som helst om man pratar ekologi. Tänk er att ungefär 500 arter har sitt hyreshus i den här, säger Martin Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om