I kostriktlinjen som togs fram 2013 sattes målet att kommunen nästa år ska handla 50 procent ekologisk mat. Under åren som gått har också andelen ökat stadigt för varje år, men just nu viker trenden. Orsaken är den sämre ekonomin, vilket fått kommunens kostchef Ingrid Kalm att se över kostnaderna.
– Just nu har det minskat lite och jag tror inte att vi kommer nå målet. Riktlinjen håller just nu på att revideras.
Hur mycket dyrare det är att köpa ekologiskt kan hon inte svara på rak arm. Hon framhåller att kommunen i vissa fall alltid köper ekologiskt, som mejeriprodukter och krossade tomater, och att priset för dessa varor i och med kommunens upphandling inte är dyrare än icke-ekologiskt. Det är när det kommer till andra varor som prisskillnaden syns.
– Kött blir dyrare, men det har vi också upphandlat, exemplifierar hon.
Enligt KRAV så är inte Norrköpings kommun ensamma om att köpa mindre ekologiskt i länet. Totalt har andelen ekologiskt minskat till 34,4 procent under första halvåret 2019 – en minskning med 2,2 procent jämfört med samma tid året innan. I Norrköping kommun ligger man, trots sin minskning, över rikssnittet på 37 procent. Här var andelen ekologiskt 38,3 procent januari-oktober. Från Krav:s sida tycker man det är bekymmersamt att det handlas mindre ekologiskt ute i kommunerna:
– Att som i Östergötland minska andelen ekologiskt kommer att medföra försämringar i miljön, då ekologisk produktion bidrar till ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och färre naturfrämmande kemikalier som kommer ut i vatten och jord. Kommuner som köper mycket ekologiskt tenderar också att köpa mer svenska råvaror, säger Anita Falkenek, vd på Krav.
Ingrid Kalm framhåller dock att kommunerna inte bara handlar ekologiskt, utan även tänker på andra parametrar vid inköp, som gynnar miljön:
– Vi har till exempel ökat andelen närproducerat, säger hon.
KRAV
Under första halvåret 2019 var 34,4 procent av den mat som kommunerna i Östergötland upphandlade ekologisk. Det är en minskning med 2,2 procent jämfört med första halvåret 2018.
Det här tycker KRAV är problematiskt. När kommuner handlar mindre blir de svårt att nå det nationella målet om 60 procent ekologiskt, menar KRAV.
Ekologisk produktion bidrar till ökad biologisk mångfald, minskad klimatpåverkan och färre naturfrämmande kemikalier som kommer ut i vatten och jord.
Källa: KRAV