Ost som går get-ebra
När Gårdsmejeriet i Hejtorp öppnade 2007 hade Kristina Carlsson ett mål. 30 till 40 getter skulle hon ha. Det var lagom att ta hand om för en person. Nu finns 37 getdamer på gården och 20 till är på tillväxt under sommaren.
Foto:
Nu har Kristina ett bredare sortiment. Bland annat har hon Killingön, en mjuk kittost med granbark runtom. Den passar utmärkt att smälta i en fondue. Smaken påminner om hur det luktar i skogen. Lite granaktigt helt enkelt. Annars så påminner kittostarna mycket om Salutost.- Den har en speciell lukt som inte tilltalar alla, berättar hon.En annan nyhet är Halloumi. En ost hon inte gett något eget namn än.- Mina ostar får namn från trakten. Jag har Blå Dovern, en blåmögelsost, Doversund och Killingen i sortimentet, säger Kristina.Inte i vanliga butiker
Hon har haft tanke på att göra ost med mjölk från bara en get. Då kommer osten få getens namn så klart.- Men det blir rätt lite ost då, kanske bara en åt gången, säger Kristina.Hennes ostar hittar du endast i Kristinas gårdsbutik. - Men en del lokala restauranger och värdshus har mina ostar på menyn, säger Kristina stolt.Och de som handlar hos henne kommer tillbaka. Vill man ha en lokal produkt kan det inte bli mer lokalt än så här. Allt getterna äter finns på gården. Kristina tar själv in hö till dem och all ost produceras i det lilla mejeriet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!