Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ost som går get-ebra

När Gårdsmejeriet i Hejtorp öppnade 2007 hade Kristina Carlsson ett mål. 30 till 40 getter skulle hon ha. Det var lagom att ta hand om för en person. Nu finns 37 getdamer på gården och 20 till är på tillväxt under sommaren.

Foto:

DOVERSTORP2009-07-18 03:00
Kristina Carlsson längtar inte tillbaka till sitt gamla jobb på Siemens. Hon pratar om sina getter och sina ostar med värme och kärlek. - Alla är speciella på sitt sätt, säger hon.Hon menar då både getterna - och ostarna. Hon har nu en fin verksamhet och efterfrågan på hennes produkter är större än tillgången. Det går åt 20 procent mer mjölk till en getost än till en ost gjord på komjölk. Därför blir produktionen inte så stor.- En bra get mjölkar ett par liter om dagen. Min bästa get heter Anna, hon ger upp till fem liter per dag, säger Kristina.Bredare sortiment
Nu har Kristina ett bredare sortiment. Bland annat har hon Killingön, en mjuk kittost med granbark runtom. Den passar utmärkt att smälta i en fondue. Smaken påminner om hur det luktar i skogen. Lite granaktigt helt enkelt. Annars så påminner kittostarna mycket om Salutost.- Den har en speciell lukt som inte tilltalar alla, berättar hon.En annan nyhet är Halloumi. En ost hon inte gett något eget namn än.- Mina ostar får namn från trakten. Jag har Blå Dovern, en blåmögelsost, Doversund och Killingen i sortimentet, säger Kristina.Inte i vanliga butiker
Hon har haft tanke på att göra ost med mjölk från bara en get. Då kommer osten få getens namn så klart.- Men det blir rätt lite ost då, kanske bara en åt gången, säger Kristina.Hennes ostar hittar du endast i Kristinas gårdsbutik. - Men en del lokala restauranger och värdshus har mina ostar på menyn, säger Kristina stolt.Och de som handlar hos henne kommer tillbaka. Vill man ha en lokal produkt kan det inte bli mer lokalt än så här. Allt getterna äter finns på gården. Kristina tar själv in hö till dem och all ost produceras i det lilla mejeriet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om